Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Iran: "Hollywood, be om förlåtelse"

Nöje | 02/03/2009 17:41

Iran tycker att "The Wrestler" är förolämpande.

Som Nyheter24 tidigare skrivit besöker nu Hollywood Iran. Eller rättare sagt nio representanter från filmorganisationen AMPAS, som arrangerar den årliga Oscarsgalan, befinner sig just nu i Irans huvudstad Teheran. Trots att enskilda skådespelare, som till exempel Sean Penn, tidigare besökt landet är det här ett unikt möte. Men allt är inte frid och fröjd.

I dag framkommer det att Iran vill att Hollywood ber om förlåtelse för att ha framställt landet i dålig dager i ett antal filmer, bland annat i den hyllade filmen "The Wrestler". Här anser sig flera iranier förolämpade då Mickey Rourke, som spelar den nerdekade wrestlaren, ska slåss mot sin motståndare: "The Ayatollaha". Under en scen försöker Ayatollahan kväva Rourke med den iranska flaggan men misslyckas eftersom Rourke lyckas slita bort flaggan, bryta av den och kasta in den bland en jublande publik.

Iran är även missnöjda med filmen "300". Filmen, menar iranier, porträtterar persier som sexuellt perversa och onda jämfört med de hederliga grekerna.

1980 avslutade USA sina diplomatiska förbindelser med landet efter att iranska studenter kidnappade ambassadpersonal från den amerikanska ambassaden i Tehran. Men ländernas relation har mjukats upp på sistone. Och med Obama som president förväntas länderna börja tala med varandra.

Rådgivare i konst och film, Javad Shamaqdari, för Irans president uppger att de välkommnar amerikanerna.

–Samtidigt kommer detta inte förhindra oss från att kräva en förlåtelse, säger Shamaqdari enligt The Telegraph.

"The Wrestler"

"300"

Skrivet av: