Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

"Det bästa i livet är att vara i lägen där du inte vet om du kommer att överleva eller inte"

- 02/02/2014, 12:50
1 av 2

Discovery Communications / International Networks/Barbini

2 av 2

Discovery Communications / International Networks/Scott San

Nyheter24:s Gustav Holmström mötte den före detta elitsoldaten Joel Lambert som var på plats i Stockholm för att prata om sin nya teveserie.

STOCKHOLM. Den 27 januari visas det första avsnittet av den nya teveserien "Manhunt" på Discovery Channel. Programidén är enkel – den före detta elitsoldaten Joel Lambert lämnas någonstans i världen. Sedan gäller det för honom att ta sig fram till ett utsatt mål – samtidigt som han måste klara sig undan från förföljare, som även de är elitsoldater. I miljöer som bara de är tillräckligt för att sätta honom i extrem fara.

"Försöker undvika att bli mjuk"

Knappt en månad före premiären var Lambert, som innan teveserien under åtta år tjänstgjorde inom den amerikanska specialstyrkan Navy Seals, på plats i Stockholm. Med Nyheter24 pratade han bland annat om utmaningen med att undvika att bli infångad av några av världens främsta spårare – men också om omställningen från att tidigare ha tjänstgjort i hemliga militärstyrkor till att plötsligt vara en tevepersonlighet som åker världen runt och bor på olika lyxhotell.

– Det är skillnad, det är en stor skillnad, säger Lambert till Nyheter24 och fortsätter:

– Jag försöker att undvika att bli mjuk, jag är rädd för det. Samtidigt saknar jag mina kamrater och brödraskapet.

Stolt

Men han är ändå nöjd över sin nya karriär. Han säger att det i och för sig inte är speciellt likt det han gjorde som soldat i strid, men att han självklart ändå har nytta av sina färdigheter.

– Jag är tacksam för att få representera mitt brödraskap och för att få möjligheten att inspirera andra. Jag har fått facebookmeddelanden från mammor som berättar att deras söner har klätt sig som mig och tittat på programmet. De sakerna gör mig stolt.

Saknar att vara i strid

Han återkommer flera gånger till att han, paradoxalt nog, saknar sin tid i stridande förband och att ständigt vara utsatt för fara.

– Jag har kommit fram till att det bästa i livet är att vara i lägen där du inte vet om du kommer att överleva eller inte.

Hur ska du lyckas fortsätta med att sätta dig i de situationerna?

– Jag vet inte, jag vet faktiskt inte. Det är något som man bara får göra.

"Ser inte fram mot att bli äldre"

Det är lätt att tänka sig att just den instinkten inte är någon som är lätt att åldras med. Något som han till viss del håller med om.

– Jag skulle inte säga att jag är rädd för att bli gammal, men jag ser verkligen inte fram mot att bli äldre och se min kropp förtvinas, säger han till Nyheter24.

Se några klipp från programmet nedan:

Inspelningarna var inte bara jobbiga för Lambert:

Stundtals hamnade även teamet i extrem fara (OBS. Varning för obehagliga bilder):

Men ibland hittar han även hjälp: