Poeten Robert Graves ansågs vara för kritisk mot etablissemanget. Arkivbild.
Poeten Robert Graves ansågs vara för kritisk mot etablissemanget. Arkivbild. - Foto: AP/TT

Graves och Auden ratades som hovpoeter

Några av 1900-talets största brittiska poeter ratades av premiärministrarna på Downing Street när de skulle välja hovpoeter. WH Auden, Philip Larkin och Robert Graves ansågs alla var olämpliga, uppger BBC, som tagit del av tidigare hemliga regeringsdokument som nu blivit offentliga.


WH Auden var visserligen född i Yorkshire, men valdes bort 1967 med motiveringen att han hade amerikanskt medborgarskap. När det fyra år senare var dags att välja hovpoet igen hävdade upphovsmannen till boken "Guiness världsrekord", Ross McWhirter, att den favorittippade Auden publicerat "en pornografisk dikt" i en underground-tidskrift.

Men synpunkter hämtades också in från en lyrikexperter i Oxford som beskrev Robert Graves som den visserligen bästa tänkbara poeten men ändå olämplig på grund av sin livsstil. En annan invändning mot Graves var att han var en stark röst mot etablissemanget.

Ted Hughes valdes dock till hovpoet 1984 då Margaret Thatcher var premiärminister. Numera är uppdraget tidsbegränsat till tio år och innehas av Simon Armitage. Han efterträdde Carol Ann Duffy som 2009 blev den första och hittills enda kvinnliga hovpoeten 2009.

TT
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!