Katten till höger är en genrebild och räknas inte till de allergivänliga
Katten till höger är en genrebild och räknas inte till de allergivänliga - Foto: Maha Suslin / TT/Pexels

5 allergivänliga kattraser: Populära val för kattallergiker

Här får du veta allt om de populära allergivänliga kattraserna. Dessa katter utmärker sig med deras unika päls, temperament och egenskaper som minskar allergiriskerna.


Dessa fem kattraser är utmärkta val för allergiker som söker en kattkompis. Deras lägre produktion av allergiframkallande proteiner och unika päls- eller hudtyper bidrar till att minimera allergener i hemmet och underlätta samspelet mellan katt och människa. 

Deras sociala, intelligenta och kärleksfulla natur gör dem till utmärkta sällskapsdjur för både familjer och ensamstående individer.

Fem bästa katterna för allergiker:

1. Sibirisk katt

Sibirisk katt är en halvlångpälsad kattras som härstammar från Sibirien, Ryssland. Denna robusta, muskulösa katt är känd för sin allergivänliga päls. De producerar mindre Fel d1-protein, vilket är den primära orsaken till kattallergier. Sibiriska katter har en tät, vattenavvisande päls som består av tre lager: ett yttre lager, ett mellanlager och ett underullslager. Deras päls är också mycket anpassningsbar till olika klimat och kräver måttlig skötsel.

Siberians är sociala, intelligenta och lekfulla, vilket gör dem till utmärkta sällskapsdjur för familjer och ensamstående individer. De är också mycket anpassningsbara och kan lätt anpassa sig till olika miljöer och situationer. Deras stabila och lugna temperament gör dem till en favorit bland allergiker som letar efter en kattkompis.

2. Balines

Balines, en kattras som härstammar från USA, är en långhårig variant av siameskatten. De är kända för sin eleganta, slanka kroppsbyggnad och deras stora, spetsiga öron. Balines har en silkeslen, fin päls som är allergivänlig på grund av att de producerar mindre Fel d1-protein än andra raser.

Balines är mycket intelligenta och sociala katter, vilket gör dem till utmärkta sällskapsdjur. De är kärleksfulla, nyfikna och älskar att interagera med människor. Deras känsliga och lojala natur gör dem till en utmärkt katt för de som lider av allergier.

3. Devon Rex

Devon Rex är en kattras som härstammar från Storbritannien och är känd för sin karakteristiska krulliga päls. Deras päls är mjuk, kort och har mycket lite underull, vilket resulterar i mindre allergener i hemmet. Devon Rex är en mycket social och lekfull kattras som är känd för sin intelligens och nyfikenhet.

Dessa katter är extremt kärleksfulla och lojala, vilket gör dem till utmärkta sällskapsdjur för allergiker. De älskar att vara nära sina människor och kommer ofta söka sällskap och uppmärksamhet.

4. Cornish Rex

Cornish Rex, en kattras som härstammar från Cornwall i Storbritannien, har en unik, lockig päls som är mycket allergivänlig. Deras päls består av ett enda lager av mjuka, korta lockar, vilket innebär att de inte fäller lika mycket som andra kattraser. Detta minskar mängden allergener i hemmet och gör dem till en bättre match för allergiker.

Cornish Rex-katter är kända för sin intelligens, energi och nyfikenhet. De är mycket sociala och älskar att vara i centrum för uppmärksamheten. Deras lekfulla och kärlefulla natur gör dem till utmärkta sällskapsdjur för de som lider av allergier och vill ha en aktiv och engagerad kattkompis.

5. Sphynx

Sphynx är en kattras som är känd för sin nästan helt hårlösa kropp. De härstammar från Kanada och deras unika utseende skapades genom en naturlig genetisk mutation. Eftersom Sphynx-katter har mycket lite till ingen päls, producerar de betydligt färre allergener än andra kattraser, vilket gör dem till ett utmärkt val för allergiker.

Sphynx-katter är extremt sociala, kärleksfulla och lojala. De är intelligenta och älskar att vara i centrum för uppmärksamheten. På grund av deras brist på päls kräver de speciell skötsel, inklusive regelbundna bad och hudvård för att förhindra hudproblem. Deras värmeälskande och vänliga natur gör dem till utmärkta sällskapsdjur för de som lider av allergier och vill ha en unik och ovanlig kattkompis.

Även allergifria katter kan orsaka allergiska reaktioner

Även om vissa kattraser anses vara allergivänliga, är det viktigt att komma ihåg att kattallergiker fortfarande kan reagera på dessa katter. Ingen katt är helt allergifri, och känsligheten varierar mellan individer.

Allergivänliga kattraser producerar mindre av de proteiner som vanligtvis orsakar allergiska reaktioner, men en garanti för att de passar alla allergiker finns inte. Det är alltid bäst att träffa katten personligen och se hur man reagerar innan man beslutar sig för att skaffa en allergivänlig katt.

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!