Stockholm

Kongressen kritiserar räddningsplan

I väntan på ett beslut har New York börsen vänt nedåt.


Läs mer

Räddningsplanen som var tänkt att stabilisera den amerikanska marknaden får hårt motstånd av amerikanska kongressen. Både republikaner och demokrater är kritiska till räddningspaketet och detta har fått börserna att vända nedåt igen, uppger Sveriges Radio Ekot.

Räddningspaketet infördes i syfte att ta över stora delar av de värdelösa tillgångar av värdepapper inom den amerikanska bolånemarknad, enligt Ekot.

–Vi löser inga problem som berodde på dålig kontroll med något som inte innehåller någon kontroll alls, sa den republikanske presidentkandidaten John McCain när han kommenterade den ekonomiska räddningsplanen på svindlande 700 miljarder dollar som hans partikamrat president Bush nu ber kongressen om stöd för.

Flera republikaner i kongressen anser att räddningsplanen inte innehåller tillräckliga kontrollmekanismer. Enligt Srs korrespondent, Daniel Alling, beror denna kritik på att man är orolig över att finansministern Henry Paulsson får mycket makt över stora mängder pengar. Kritiska republikaner föreslår att räddningsplanen ska översees av ett opolitiskt råd.

Även ledande demokrater är kritiska till förslaget. Eftersom demokraterna har majoritet i båda kamrarna i kongressen måste de godkänna räddningsplanen för att den ska förverkligas.

– Vi kommer inte att låta Wall Street komma undan med en check utan motkrav, sa representanthusets talman Nancy Pelosi och fick kraftfullt stöd i den åsikten av demokraternas presidentkandidat Barack Obama.

Dessutom tycker många kritiker att räddningsplanen bör innehålla hårdare regler för aktörer på Wall Street.

När planerna om räddningspaketet tog form i fredags gick det uppåt på börserna. Men i går, måndag, sjönk New York börsen med tre procent uppger Sveriges Radios Daniel Alling. Det är även oklart om det planerade räddningspaketet kommer stabilisera finansvärlden.

Senare i dag, tisdag, ska senatens bankutskott förhöra finansministern om planerna.

Skrivet av:

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.