Nya coronasymptomet: Pirrig känsla i huden
Nya coronasymptomet: Pirrig känsla i huden - Foto: Shutterstock, Mary Altaffer / TT

Nya coronasymtomet: Pirrig känsla i huden

Nu vittnar coronasjuka om ett nytt hittills okänt coronasymtom: pirrig eller elektrisk känsla i huden. Däremot verkar det inte vara ett allvarligt symptom som påverkar nervsystemet.


Nu vittnar flera coronasjuka om ett nytt, hittills okänt, symtom. Nämligen ett obehagligt pirr i eller under huden. 

Jonas Ahl,  överläkare i infektionsssjukdomar vid Skånes Universitetsjukhus som behandlar coronapatienter, känner igen symtomet. 

– Det verkar vara relativt vanligt. Det handlar om ett slags nervkänsla som är utlöst antingen av ett stormande immunförsvar eller av viruset i sig, säger han till Aftonbladet.

Ahl har själv en bekant som varit sjuk och haft känslan i sina "kärlekshandtag" på höften.

"VAD DET BEROR PÅ ÄR EN ÖPPEN FRÅGA"

Däremot säger Ahl att det inte är något som han har märkt på de inlagda patienterna. 

Han tror att det beror på att dessa patienter ofta är väldigt medtagna och därav inte märker av lättare symptom. 

Vad pirret och smärtorna i och under huden kan bero på är en öppen fråga, menar Ahl. Kunskapen om coronaviruset växer för varje dag som går.

Däremot verkar det inte vara ett allvarligt symptom. Ahl menar att man inte har sett några tecken på att coronaviruset skulle påverka nervsystemet.

"SMÄRTOR OCH KRYPNINGAR UNDER HUDEN"

Daniel Griffin är chef på infektionsavdelningen på ProHealth Care Associates i New York. Han menar att fenomenet är välkänt. Men han beskriver det mer som "smärtor och krypningar under huden."

Även han vittnar om att symptomet mest har rapporterats från coronasjuka som inte har varit inlagda, skriver New York Post.

KAROLINSKA KÄNNER INTE IGEN SYMPTOMET

På Karolinska Universitetssjukhuset känner man inte till symtomet. Hedvig Glans är biträdande överläkare och chef på slutenvården.

– Men det det ju finns uppgifter om annan neurologisk påverkan hos covid-19 patienter i form av förlorad smak och lukt. Och med ledning av det så är det fullt möjligt att patienter också upplever det här, skriver hon till Aftonbladet.

VIKTIGT ATT BETONA 

Ahl betonar att bara för att man känner att något kryper eller bränner i huden så måste det inte innebära att man är smittad av coronaviruset.

LÄS MER: Här utbryter krabbkaos på flygplatsen – åker karusell på bagagebandet

LÄS MER: Coronatider perfekt för havssköldpaddor – kan lägga ägg i lugn och ro

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!