Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Skelettkvinnan släppt efter rättegången

Advokaten yrkar på att 37-åringen frikänns för brott mot griftefriden men döms för vapenbrott.
1 av 8

Advokaten yrkar på att 37-åringen frikänns för brott mot griftefriden men döms för vapenbrott.

Foto: Polisen

2 av 8

Foto: Polisen

3 av 8

Foto: Polisen

4 av 8

Foto: Polisen

5 av 8

Foto: Polisen

6 av 8

Foto: Polisen

7 av 8

Foto: Polisen

8 av 8

Foto: Polisen

Nyheter | 30/11/2012 14:03

Den 37-åriga så kallade Skelettkvinnan har släppts på fri fot i väntan på dom. Hennes advokat yrkar på en friande dom. "Min klient har aldrig varit nekrofil"

GÖTEBORG. Under fredagen avslutades rättegången mot den 37-åriga kvinna som misstänks för brott mot griftefriden efter att polisen hittat hundratals skelettdelar i hennes bostad.

Efter rättegången släpptes 37-åringen omedelbart och på vägen ut vinkade och log hon mot åhörarna i rättssalen. Hennes advokat Annika Stanislaus yrkar på en friande dom eftersom 37-åringen anser att hon haft skeletten i god tro och därför saknat uppsåt.

– Vår uppfattning är att hela åtalet gått ut på att framställa min klient som en omoralisk och förfärlig person, sa hon i rätten.

"Vittnesuppgifter var fyllesnack"

37-åringen nekar även till att ha använt skeletten för sexuella syften vilket bilder från förundersökningen pekar på. Kvinnan menar att bilderna inte föreställer henne och skulle det visa sig att rätten ändå anser det, menar hon att bilderna är tagna 2002-2004 och därmed preskriberade.

– Vittnesuppgifterna om sexuella aktiviteter med skelettdelar bygger på andrahandsuppgifter som visat sig vara fyllesnack, vilket också kom fram under förhören, sa Stanislaus.

– Min klient har aldrig varit pedofil.

Åklagaren yrkar på fällande dom

Åklagaren Kristina Ehrenborg-Staffas är av en annan uppfattning. 

– Hon har varit nekrofil under många år och det handlar egentligen om ett sexbrott, sa hon i rätten.

Ehrenborg-Staffas menar att 37-åringen hanterat skelettdelarna, framför allt skallarna, på ett skymfligt sätt. I första hand yrkar åklagaren på att kvinnan ska genomgå en stor rättspsykiatrisk undersökning och i andra hand på ett långt fängelsestraff (maxstraffet för brottet är två år, reds anm).

– Hon har överhuvudtaget inte varit behörig i lagens mening att inneha skelettdelarna, sa Ehrenborg-Staffas.

Åklagaren har under hela rättegången försökt bevisa att det är kvinnan som författat de texter med nekrofila inslag som hittats i hennes hem. 37-åringen har dock hela tiden hävdat att hon klippt och klistrat in texter som hon hittat på nätet.

37-åringen är släppt i väntan på dom men är fortfarande på sannolika skäl misstänkt för brott mot griftefriden. Faktumet att hon släpptes ger, till skillnad från många andra fall, ingen indikation på om det blir en fällande eller friande dom.