Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Klädde ut sig till Hitler på Halloween - riskerar fängelse

Polisen beslagtog delar av mannens kostym.
1 av 3

Polisen beslagtog delar av mannens kostym.

SCANPIX

Det var ute på en lokal bar som en annan gäst reagerade på kostymen.
2 av 3

Det var ute på en lokal bar som en annan gäst reagerade på kostymen.

Bertil Ericson / SCANPIX

Prins Harry uppmärksammades efter att han burit en kontroversiell kostym till Halloween 2005.
3 av 3

Prins Harry uppmärksammades efter att han burit en kontroversiell kostym till Halloween 2005.

Faksimil YOUTUBE

Nyheter | 05/12/2012 12:04

En 24-åring klädde ut sig till den forne tyske nazistledaren och gick och festade. Då rasade de andra gästerna på klädseln och ringde polisen. Nu åtalas mannen.

JÖNKÖPING. Det var lördagen den 3 november som en 24-årig jönköpingsbo klädde ut sig till den hatade diktatorn och gick ut för att festa med sina vänner.

Han ska ha haft på sig en uniform och armbindel med ett hakkors, skriver Jnytt. En annan besökare på baren ansåg att det inte var så lämpligt och kontaktade polisen som skyndade till platsen.

Väl där konfronterade de mannen som erkände armbindeln, men förnekade brott. Polisen beslagtog en del av mannens kostym under kvällen då de ansåg att den kunde väcka anstöt.

Nu har 24-åringen åtalats för hets mot folkgrupp, skriver Jnytt. I stämningsansökan står det:

"Hakkorset utgör ett meddelande som hotar eller uttrycker missaktning för folkgrupp eller annan sådan grupp av personer med anspelning på ras, hudfärg, nationellt eller etniskt ursprung, trosbekännelse eller sexuell läggning, framgår av stämningen."

Kunglig nazist

2005 fick en del av den kungliga familjen i Storbritannien stor uppmärksamhet. Prins Harry hade nämligen tagit på sig en skjorta med ett hakkors på när han skulle fira Halloween

Tidningen The Sun fick tag på ett fotografi från festen och hade det på sin första sida med rubriken "Harry the nazi". Prins Harry gick sedan ut och bad om ursäkt för sin klädsel.