Bilderna har spridits över hela världen. Ännu är ingen gripen för brottet.
1 av 2
Bilderna har spridits över hela världen. Ännu är ingen gripen för brottet. - Foto: Hasse Holmberg/Scanpix
Pojkarna riskerar att åtalas för förtal.
2 av 2
Pojkarna riskerar att åtalas för förtal. - Foto: JESSICA GOW / SCANPIX

Pojkar misstänks ha spridit hundratals nakenbilder

Över 100 nakenbilder på flickor mellan 14 och 17 år lades ut på nätet. Nu misstänks sju pojkar från Hudiksvall för förtal efter att ha lagt ut bilderna.


"Kan förstöra hela ens liv"

Några av de drabbade tjejerna:

– Jag ångrade mig typ på en gång. Jag skickade bara en enda bild, men det är det man inte fattar. Det spelar ingen roll om det är en bild eller flera, det kan förstöra hela ens liv.

– Man känner en press från killarna, kanske vill man få uppmärksamhet. Jag gjorde det för att killen tjatade så mycket, säger av tjejerna som fått bilder på sig själv spridda på nätet.

Läs mer på Hela Hälsingland.

HUDIKSVALL. Det var i oktober förra året som en mapp kallad "Hudiksvallsmappen" började spridas på nätet. Den innehöll personuppgifter och över 100 bilder på nakna eller lättklädda flickor i åldrarna 14 till 17 år.

Bilderna spreds snabbt och lades bland annat upp på flera utländska porrsajter. Händelsen polisanmäldes och nu driver åklagaren Sebastian Flodström en utredning mot sju pojkar, mellan 15 och 19 år gamla, som är misstänkta för förtal. En av pojkarna har enligt åklagaren stått för hälften av bilderna medan de andra medverkat med enstaka bilder.

Flera förundersökningar har lagts ner

Av över 20 anmälningar har Flodström valt att lägga ner cirka tio fall. Nu återstår tolv flickor som är målsäganden i utredningen. Åklagaren misstänker att minst tre av dem utsatts för grovt förtal och att resten utsatts för förtal av normalgraden.

– Vissa förundersökningar har lagts ned då de aktuella bilderna varit så ”normala” att de inte kunnat ligga till grund för en misstanke om förtal och vissa förundersökningar har lagts ned då det inte funnit spaningsuppslag för att få reda på vem som spritt de aktuella bilderna, säger Flodström till Nyheter24.

Har hänt flera gånger den senaste tiden

Den senaste tiden har flera uppmärksammade nätbrott rörande ungdomar skett runt om i Sverige. Det började i Hudiksvall och har sedan dess skett både i Göteborg och i Norrköping. Åklagare Sebastian Flodström menar att nätbrott av den här typen ofta lämnar tydliga bevis. 

– Ett problem när ju att vittnen i klassisk bemärkelse inte finns, men vid ”nätbrott” finns å andra sidan ofta teknisk bevisning som kan leda fram till en misstänkt på ett annat sätt än till exempel vid en misshandel som inte bevittnats av något vittne.

/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!