Den norska centralbankschefen Ida Wolden Bache kan behöva strama åt med oväntat stora räntehöjningar för att få bukt på inflationen i Norge. Arkivbild
Den norska centralbankschefen Ida Wolden Bache kan behöva strama åt med oväntat stora räntehöjningar för att få bukt på inflationen i Norge. Arkivbild - Foto: TT

Ny inflationstopp i Norge

Inflationen i Norge lyfte oväntat mycket, upp till den högsta nivån på 35 år i oktober, enligt färska siffror från Norges statistikbyrå SSB.Risken för en oväntat stor räntehöjning från den norska centralbanken i december ökar därmed.


Konsumentpriserna i Norge steg med 7,5 procent i årstakt i oktober.

"Prisökningarna fortsätter uppåt från redan mycket höga nivåer. Det är särskilt prisutvecklingen på el, mat och bränsle som bidrar", skriver Espen Kristiansen, sektionschef på SSB i en kommentar.

Analytiker hade i snitt räknat med en oktoberinflation i Norge på 7,1 procent, enligt en sammanställning av prognoser gjord av Bloomberg och den norska centralbanken har 5,8 procent i sin prognos.

Den underliggande inflationen slog nytt historiskt rekord på 5,9 procent, mot väntade 5,5 procent och en prognos från Norges centralbank på 5 procent.

Centralbankschefen Ida Wolden Bache sade så sent som förra veckan att hon i nuläget inte ser någon risk för en så kallad löne- och prisspiral i den norska ekonomin även om lönerna i tredje kvartalet steg med 4,1 procent.

Exklusive det norska stödpaketet för det höga elpriset skulle inflationen i oktober varit ännu högre, på 9,5 procent, enligt beräkningar gjorda av SSB.

Enligt SSB måste man dock även ta hänsyn till att elstödet i sig bidrar till att öka efterfrågan på el, vilket i sig drar upp marknadspriset. Det är oklart hur stor den effekten är.

TT