Rättegångsteckning från förhandlingarna i Hovrätten för nedre Norrland. I förgrunden den åtalade mannen och hans advokat.
Rättegångsteckning från förhandlingarna i Hovrätten för nedre Norrland. I förgrunden den åtalade mannen och hans advokat. - Foto: TT

Kusin uppmanade 44-åringen att erkänna

Ny bevisning kan fälla den 44-årige man som misstänks för mordet på Malin Lindström när hovrätten återigen tar upp fallet.Efter 25 år är det många som vill få ett avslut, även närstående till den misstänkte. I ett sms som en kusin skickat till mannen uppmanades han att erkänna sin inblandning i fallet.


Bakgrund: Detta har hänt

Den 23 november 1996 försvann 16-åriga Malin Lindström i Husum i Örnsköldsviks kommun. Flickan hade åkt med buss från Örnsköldsvik för att träffa en skolkamrat i Husum men gick av vid fel hållplats.

22 maj 1997 hittades hennes kropp i ett skogsområde strax utanför Husum, i närheten av E4. Hon hade knivhuggits och utsatts för sexuellt våld.

Sommaren 1998 åtalades och dömdes en 20-årig man av Örnsköldsviks tingsrätt för mordet på Malin Lindström. Han bodde i närheten av den hållplats där hon tros ha gått av och han hade setts tillsammans med en flicka längs med vägen mot E4. Hos mannen hade polisen hittat teckningar och andra fynd som de kopplade samman med brottet.

I oktober 1998 friades mannen av hovrätten, framför allt då det saknades teknisk bevisning som kunde knyta honom till brottet. På flickans byxor hade hittats en spermafläck, men dåtidens analysmetoder räckte inte till för att få fram en sökbar dna-profil.

Ärendet låg därefter kvar hos polisen som ett så kallat cold case, i avvaktan på en teknikutveckling som skulle kunna göra det möjligt att analysera spermafläcken.

I juli 2020 blev det känt att nationellt forensiskt centrum (NFC) hos polisen lyckats få fram en sökbar dna-profil ur fläcken. Förundersökningen återupptogs i november samma år. Åklagaren begärde att ett salivprov skulle få tas på den tidigare misstänkte mannen. Det nekade Högsta domstolen till.

Efter detta gjorde polisen en fördjupad uppföljning av vad som hänt med de spår som säkrats tidigare i utredningen. Det visade sig att det dels fanns kvar hårstrån från mannen, dels att en rest av ett blodprov skickats till forskare vid Uppsala universitet och fanns kvar där. NFC analyserade proverna och det visade sig att både blodet och håret matchade med spermafläcken.

I juli 2021 ansökte åklagaren hos Högsta domstolen om resning i målet.

I oktober 2021 hölls ett nytt förhör med mannen, där han informerades om matchningarna. Förhöret är mycket kort, men av det som sägs kan man dra slutsatsen att mannen nekar till anklagelserna.

Den 30 maj 2022 beslutade Högsta domstolen att bevilja resning. En månad senare inleds den nya huvudförhandlingen i hovrätten för nedre Norrland.

Under torsdagen inleddes den ovanliga huvudförhandlingen vid hovrätten för nedre Norrland i Sundsvall. Att det beviljas resning i ett mål till nackdel för en tidigare friad person är mycket sällsynt och har bara skett ett fåtal gånger de senaste decennierna. Därför är också medieintresset stort och den lilla rättssalen är fylld till brädden.

Vid förhandlingarna läser åklagaren upp ett sms som polisen funnit i den misstänktes mobiltelefon. Meddelandet är från en kusin till den misstänkte och har skickats någon gång under det senaste året, innan Högsta domstolen beviljade resning av fallet i maj.

Meddelandet finns med i det tillägg som gjorts till förundersökningen. Och i det står bland annat:

"Snälla stå för vad du har gjort och berätta vad du vet" och "Som det är nu så är alla övertygade om att du är skyldig. Bättre att samarbeta och berätta så detta kan tas upp igen och så vi kan få ett avslut".

Matchade mannen

Men den avgörande nya bevisningen som ledde till att Högsta domstolen beviljade resning rör sig om en dna-analys av en spermafläck som fanns på Malin Lindströms byxor då hon hittades död i maj 1997, ett halvår efter det att hon försvunnit spårlöst. Med dåtidens metoder gick det inte att analysera dna:t men för några år sedan lyckades polisens forensiker få fram en dna-profil som stämmer överens med den misstänkte mannen.

Den misstänkte 44-åringen nekar till brott. Hans advokat, Ulf Holst, antyder under förhandlingen att hans klient kommer att ge en förklaring till spermafläcken och matchningen senare under förhandlingen.

— Jag hoppas att han orkar förklara, för det är redan skamfullt som det är, inte minst med Malin Lindströms anhöriga här, säger han.

På plats i rättssalen tittar den misstänkte mestadels ner i förundersökningen som ligger på bordet framför honom. Hans blick möter aldrig Malin Lindströms familj som finns på plats.

Hovrätten för Nedre Norrland inleder huvudförhanding om mordet på 16-åriga Malin Lindström i Husum 1996. Här hovrättens byggnad men rättegången hålls i tingsrättens lokaler.

Kan få ett avslut

Flickans föräldrar, Rune och Inez Lindström, har tidigare pratat med medier åtskilliga gånger om sin dotter. De har uttryckt en lättnad över att fallet beviljades resning och att de ser fram emot att få ett avslut. På plats i Sundsvall är de återhållsamma och vill att förhandlingarna ska ha sin gilla gång.

— Vi kommer inte göra några uttalanden förrän rättegången är över, säger Rune Lindström.

På fredag ska den misstänkte mannen förhöras. Rättegången fortsätter sedan under måndag och tisdag nästa vecka.

Rättad: I en tidigare version av texten fanns en felaktig beskrivning av vem som skickat ett sms.

TT
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!