Socialdemokraternas partiledare Magdalena Andersson och den ekonomiskpolitiska talespersonen Mikael Damberg.
Socialdemokraternas partiledare Magdalena Andersson och den ekonomiskpolitiska talespersonen Mikael Damberg. - Foto: TT

Andersson: Regeringen sviker sina löften

Regeringen bryter sitt vallöfte om ett högkostnadsskydd för höga elpriser, enligt Socialdemokraternas partiledare Magdalena Andersson.Det är uppseendeväckande.


Andersson säger att löftet om att stödet skulle vara på plats den 1 november var orealistiskt och att varken datum eller besked gavs på statsminister Ulf Kristerssons (M) pressträff på torsdagen.

— Det är uppseendeväckande att man så flagrant bryter mot sina egna tydliga löften, säger hon.

— Man ska inte lova saker man inte kan hålla. Det riskerar att undergräva förtroendet inte bara för Ulf Kristersson och Jimmie Åkesson utan för politiken som helhet.

Högkostnadsskyddet ska införas för alla i elprisområde 3 och 4, det vill säga i södra och mellersta Sverige, och utgå från ett referenspris. Stödet omfattar 55 miljarder kronor till fem miljoner kunder.

"Pehrson-doktrin"

I valrörelsen lovade högerpartierna att ha ett högkostnadsskydd på plats den 1 november men på pressträffen kunde varken statsministern eller energiminister Ebba Busch (KD) säga när stödet är klart och utbetalning sker.

— Väldigt mycket verkar gå i Johan Pehrson-doktrinens spår, man säger en sak före valet, sedan är det val och efter det är det något annat som gäller, säger Magdalena Andersson.

Socialdemokraternas ekonomiskpolitiska talesperson Mikael Damberg säger att det är tydligt att myndigheten Svenska kraftnät inte är klar med sitt arbete om hur elstödet ska hanteras.

— Nu blev det något slags mellanrapport om ett system som kommer se ut ungefär såhär men man vet inte när och man vet inte riktigt hur. Det håller inte.

Andersson och Damberg har ingen särskild synpunkt på hur själva förslaget ser ut.

"För kortsiktigt"

Det har däremot Vänsterledaren Nooshi Dadgostar. Hon är kritisk till att stödet omfattar förbrukningen som skett mellan oktober i fjol och september i år

— Det är alldeles för kortsiktigt, många vet inte vad som händer efter årsskiftet. En mer långsiktig modell hade varit att införa Sverigepriser, säger hon och menar att på något sätt särskilja svenska och europeiska priser.

Hon är även kritisk till att inte norra Sverige får några medel och att "lyxkonsumenter" gynnas.

— Det är för lite till vanliga familjer. Det går till lyxkonsumtion, att värma upp pooler och till Tidö slott med sina 84 rum.

Centerpartiets energipolitiske talesperson Rickard Nordin undrar var stödet för den kommande vintern tog vägen.

— Om man har flyttat från en lägenhet eller villa eller om ett företag har startat en ny verksamhet så får man ingen ersättning utan utsätts fullt för elpriset, säger Nordin som också saknar åtgärder för energieffektivisering.

Det saknar också Miljöpartiets språkrör Per Bolund.

— Man ger mest till dem som förbrukar mest, inte dem som använder el mest effektivt. Det kan driva på efterfrågan och priserna, säger Bolund som anser att regeringen tänker alltför kortsiktigt.

TT
/
/
/
/
/
/
/
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

45 omkom i bussolycka – ett barn hittat vid liv

Kosttillskott återkallades – flera döda

Flera dödsfall och ett hundratal sjukdomsfall i Japan kopplas till ett kosttillskott – ett rött ris – som nyligen har kallats tillbaka från butikerna.

Inte bara trevligt med påsk? "Då kan det vara värt sura miner"

Påskfirandet är dessvärre inte lika trevligt för alla. Att återse familj och släkt kan betyda olika saker för olika människor. Nyheter24 har pratat med en psykolog om hur man kan hantera oron inför påskfirandet.

Här är tio korta utbildningar – med månadslön på minst 44 000 kronor

Sugen på nytt jobb, men mindre sugen på en lång utbildning? Här är tio korta utbildningar som leder till jobb med snittlön på minst 44 600 kronor i månaden.

Pojke död – gick genom isen i Borlänge

En pojke i femårsåldern har avlidit efter att han i söndags gick genom isen på Tjärnasjön.

Huawei dubblerade sin vinst

1 timme sedan
Den kinesiska telekomjätten Huawei Technologies rapporterar att bolagets vinst mer än dubblerades förra året. Nettovinsten blev 2023 87 miljarder yuan, vilket motsvarar 12 miljarder dollar. Intäkterna ökade med tio procent.