Söndag 4 Dec
Stockholm

Tolgfors kör över Camilla Lindberg

FRA-kritikernas integritetspunkter hinner inte föras in.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

FRA-lagen kommer att köras igenom utan att de utlovade tilläggen införs. Kritiska riksdagsledamöter lyckades tidigare få regeringen att gå med på 15 punkter som ska förstärka skyddet för den personliga integriteten.

Men de punkterna finns inte med i lagen när den införs i januari nästa år. Därmed kör statsminister Fredrik Reinfeldt (m) och försvarsminister Sten Tolgfors (m) över FRA-kritikerna Camilla Lindberg (fp), Karl Sigfrid (m) och andra.

Jurister är nu kritiska till att FRA-lagen införs utan att den har kompletterats med de 15 punkterna som regeringen gick med på i september.

– Det är fortfarande så att den första januari kommer FRA att kunna spana på trådlös kommunikation utan att enskilda som drabbas har rätt att få det här prövat rättsligt och utan att de ska få skadestånd om de har drabbats. Det är fortfarande med syften som är luddiga och som står i strid med Europakonventionen. Det är inte acceptabelt, säger Clarence Crafoord, chefsjurist på stiftelsen Centrum för rättvisa, till Sveriges Radio.

Det är alltså samma kritiserade lag som införs nästa år. Försvarets Radioanstalt kommer fortfarande att ha rätt att signalspana i kabel och i luften. På försvarsdepartementet pågår ett arbete med att ta fram samtliga förslag som sedan ska ut på remiss och presenteras för riksdagen, vilket sker sent i vår.

Crafoord menar att Sverige bryter mot Europakonventionen om de mänskliga rättigheterna när regeringen driver igenom lagen utan att stärka den enskildes rättssäkerhet.

– Poängen är att FRA från den första januari kommer att kunna spana på vanligt folks trådlösa kommunikation på ett sätt som står i strid med Europakonventionen trots att man har sagt att man ska åtgärda den bristen, säger han.

Skrivet av:

Kommentera
Kopiera länk
Dela

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.