1 av 4
- Foto: http://www.louisep.com/
2 av 4
- Foto: Bertil Ericson/SCANPIX
3 av 4
- Foto: Jurek Holzer/SCANPIX
4 av 4
- Foto: Bertil Ericson/SCANPIX

Bard: Rena sprutor för narkomaner

Nätverket Liberati vill förändra svensk narkotikapolitik från grunden.


Fyra företrädare för det liberala nätverket Liberati, bland andra Alexander Bard, publicerade under tisdagen ett debattinlägg på Politikerbloggen där man flaggade för att införa ett så kallat sprutbytesprogram i Stockholm.

Detta skulle innebära att narkomaner får tillgång till rena sprutor, vilket avsevärt skulle minska risken för blodburen smitta.

"Sprutbytesprogram ger oss möjlighet att lämna den cyniska moralpolitiken bakom oss och ersätta den med en evidensbaserad hälsopolitik. Det handlar inte ens bara om hälsa, för tusentals människor handlar detta faktiskt om liv och död", skriver de i debattartikeln.

Ett sprutbytesprogram finns redan i Malmö och Lund, men inte i Stockholm.

Louise Persson från Liberati tror bland annat att detta beror på att det finns ett större politiskt motstånd i Stockholm. Det kan även ha att göra med kulturella normer, menar Persson.

– Skåneregionen har en tätare kontakt med Danmark och kontinenten, och att det i sig också ger en annan mer realistisk attityd till själva den sociala problematiken som spiller över på hur man bedriver folkhälsoarbete, säger Persson till Nyheter24.

Liberati skriver i debattartikeln att Sverige i nuläget bedriver en narkotikapolitik som blir omoralisk då man sätter moralen högre än människoliv.

– Den är så moralisk så den blir omoralisk. Problemet är att vi skadar mer än motarbetar problem. Man måste fundera mer på individers lika rätt till hälsa än samhällets rätt att slippa narkotika, säger Persson.

Persson vill i stället förändra svensk narkotikapolitik från grunden:

– Det första som krävs är att bemötandet av människor blir mer respektfullt och lyssnande, och att samhället också lever upp till idén att behandla människor lika.

Hon menar att det inom vården inte fungerar så och att man förutom ett sprutbytesprogram behöver en ordentlig debatt om behandling som finns och vård som inte fungerar.

– Här bör vi fundera på större fokus på en skadereducerande folkhälsopolitik. Här känns det ibland som vi lever på stenåldern i jämförelse med många andra länder, säger Persson till Nyheter24.

Under tisdagen mottog Stockholms läns landsting ett förslag om en tidsbegränsad försöksverksamhet med sprutbyten. Något som landstingsrådet Birgitta Rydberg, (fp) är positiv till.

Rydbergs inställning glädjer Persson:

– De huvudsakliga tidiga motståndarna, som landstingsrådet Birgitta Rydberg, har börjat svänga i frågan. Nu verkar det ju som ett förslag lagts fram att på prov genomföra ett sprutbytesprogram i Stockholm, och det är ju otroligt glädjande att vi nu kommit så långt, säger Persson till Nyheter24.

Persson menar att det finns många i folkpartiet som vill se en förnyelse inom narkotikapolitiken och hoppas att partiledaren Jan Björklund så småningom ska stödja Liberati fullt ut i frågan.

– Jag är övertygad om att Björklund har förmågan att ta till sig kunskap, att agera på kunskap är däremot ett slags politiskt Fia med knuff. Det beror en hel del på det politiska landskapet, tillägger Persson.

Björn Fries, den förra regeringens narkotikasamordnare, anser också att svensk narkotikapolitik bör förändras.

– Jag ser en uppenbar tendens att vi med vår nuvarande politik faller tillbaka mot en väldigt bestraffande och moralistisk syn. Vi vill inte hjälpa människor som inte vill bli drogfria, sade Fries tidigare till Nyheter24.

 

/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Buss körde av bro i Sydafrika – 45 döda

Ryskt veto stoppar FN-övervakning av Nordkorea

Ryssland har stoppat förnyandet av en grupp FN-experter som övervakar internationella sanktioner mot Nordkorea.

Indiens opposition: Demokratin i fara

En knapp månad innan jättelandet Indien går till val har en av de ledande oppositionspolitikerna häktats. Flera protestmarscher har utlysts och en samlad opposition varnar för att demokratin står på spel.

Japansk blöjtillverkare satsar på vuxna

1 timme sedan
Antalet nyfödda barn i Japan är så få att en av landets blöjtillverkare väljer att hårdsatsa på sina vuxenprodukter i stället.

Ruttet påskägg för stockholmarna: Kommunchef tappade bort miljard

1 timme sedan
Nyheter24 har intervjuat Karin Wanngård, Socialdemokraternas finansborgarråd i Stockholms Stad om miljardförlusten i upphandlingen inom bland annat avloppssystemen under staden som tredubblats i pris från en halv miljard, till 1,4 miljarder. Chefen som godkände beslutet gick bakom ryggen på de valda politikerna. - Det som framkommit är oerhört allvarligt, säger Karin Wanngård, som får städa upp efter fadäsen.

Expert: Större risk för flygkrasch än broras

1 timme sedan
Brokollapsen i Baltimore har chockat en hel värld. Risken för en liknande händelse i Sverige är nästintill obefintlig, enligt Raied Karoumi, professor i brobyggnad. Risken för att ett flygplan skulle krascha in i Öresundsbron är nog större än en kollision med ett fartyg, säger han.