Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Bibblan omklassificerar Gömda

Nyheter | 20/01/2009 10:16

Gömda - från fakta till fiktion.

På ena sidan står Monica Antonsson, på den andra Liza Marklund. Debatten, vars löpsidor tapetserat de flesta kiosker, handlar om Marklunds succébok Gömda från 1995. Från början sann i varenda detalj. Men i januari månad, efter hårt tryck från framför allt Antonsson, ångrade författarinnan att man givit boken undertiteln "en sann historia".

– Om människor genom undertiteln "En sann historia" har uppfattat att böckerna är korrekta ner i minsta detalj och känner sig lurade är jag uppriktigt ledsen för detta, skrev Liza Marklund i en artikel på Newsmill.

För en dryg vecka berättade Bibliotekstjänsts, BTJ, katalogisator Ann-Marie Säfvestad till Nyheter24 att man förde samtal om man skulle klassificera om boken Gömda. Sedan boken kom ut hade de flesta biblioteken klassat boken som en biografi, samt under kvinnovåld. Precis som de flesta bokhandlarna.

– Jag har talat med en del kollegor och bekanta som har läst boken. Alla har vi trott att det handlade om en biografi och inte en skönlitterär bok, säger Ann-Marie Säfvestad till Nyheter24.

I och med de uppgifter som framkommit ur debatten har dock BTJ såväl som nationalbibliografin beslutat att ändra klassifikationen av boken från facklitteratur till skönlitteratur.

"Dess karaktär av fackbok har ifrågasatts och det har hävdats att den innehåller många fiktiva inslag. Även förlag och en av författarna medger nu den fiktiva karaktären. När boken ursprungligen kom 1995 fanns inga sådana uppgifter. Den presenterades som en sann historia och varken recensenter eller BTJ:s lektörer hade någon avvikande uppfattning. Därför klassificerade BTJ och nationalbibliografin boken som facklitteratur. Nu ändras alltså klassifikationen", skriver BTJ i ett pressmeddelande.

Klassifikationen ändras i både BTJ:s bibliografiska databas BURK och Kungliga bibliotekets söktjänst LIBRIS, samt ute på de svenska biblioteken.

Skrivet av: