Sahlinblunder om cannabis

- S we can! utropade Mona Sahlin. Tanken var att väcka associationer till Barack Obama, men det är en slogan som associeras med en cannabisorganisation.


– S we can! utropade socialdemokraternas ledare Mona Sahlin stolt i ett tal på partiets framtidsdagar i Västerås.

Tanken var att väcka associationer till Barack Obama.

Vad man inte visste var att det också är namnet på en organisation som verkar för legalisering av hasch och marijuana i Sverige.

"Swecan är en samlingsplats för cannabisentusiaster och en källa för korrekt och vetenskapligt förankrad fakta om växten", står det på organisationens hemsida.

– Det var ju kul i går (fredag), men ska jag använda det igen får jag väl lägga till att jag inte syftar på att legalisera cannabis, säger Mona Sahlin till TT.

Hennes pressekreterare påpekar att söker man på TT på internet hamnar man hos Tamilska Tigrarna.

Att det är socialdemokraterna som kan men inte regeringen var annars budskapet när hon höll ett tal till frusna västeråsare på Stora torget på lördagen.

– Missmodets ministär har kapitulerat inför sitt misslyckande, sade hon.

Det var inte bara allitterationen i talet som var Obama-inspirerat. Bakom henne hade man rest en läktare, där ett 40-tal åhörare av blandad ålder, kön och härkomst, stelfrusna satt och applåderade hennes tal - ett sceneri direkt plagierat från Obamas presidentkampanj.

Talet var ett upprepande av kritiken mot regeringen för att den är passiv mot den rådande krisen.

– Nu får det vara nog, sade Sahlin, och drev med finansminister Anders Borgs väderliknelser.

– Han pratar om mörka moln, om storm och vargavinter. Men vad väntar karl'n på - permafrosten eller istiden? Det är nu som något måste göras.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Biden tar emot Erdogan i Vita huset i maj

Israel går tillbaka till förhandlingsbordet

1 timme sedan
Israel sätter sig vid förhandlingsbordet igen, då premiärminister Benjamin Netanyahu ger klartecken för fortsatta samtal om vapenvila. Samtalen såg ut att ha lagts på is vid sidan av säkerhetsrådets skarpa krav.

Inflationen i USA på väntad nivå

1 timme sedan
Kärninflationen i USA i februari – där prisökningarna på energi och livsmedel räknas bort – uppgick till 2,8 procent i årstakt, vilket låg i linje med förväntningarna.

Ukrainas arméchef: De har mycket mer än oss

2 timmar sedan
Ryssland har ett klart övertag i kriget, enligt Ukrainas nye arméchef Oleksandr Syrskyj. Invasionsstyrkorna har flera gånger mer ammunition än vad ukrainarna har.

Tv-kocken hyllas av Nyhetsmorgon-kollegorna: "Finast och coolast av alla"

2 timmar sedan
För några dagar sedan opererade tv-kocken Erik Videgård från Nyhetsmorgon sin käke. På Instagram berättar han att han fått mycket kommentarer om sitt utseende genom åren, men följarna hyllar honom.

Polisen i Svenljunga rapporterar om trafikolycka

2 timmar sedan
"På länsväg 1566 sydost om Håcksvik har en bilist och en motorcyklist kolliderat.", skriver polisen på sin hemsida.