Landets huvudstad São Tomé på ön med samma namn. Arkivbild.
Landets huvudstad São Tomé på ön med samma namn. Arkivbild. - Foto: TT

Påstådd statskupp avvärjd i önation

Säkerhetsstyrkor i São Tomé och Príncipe, en liten önation utanför Västafrikas kust, har dödat fyra personer och frihetsberövat två efter vad som beskrivs som ett försök till statskupp. En av de gripna uppges vara den tidigare presidentkandidaten Delfim Neves.


Premiärminister Patrice Trovoada säger att myndigheterna tror att männen var på jakt efter vapen när de gick in i militärbaracker och förde bort en gisslan. Gisslan frigavs senare. Man utreder även om männen fick något stöd från militären, säger Trovoada.

— Det är inte ett väpnat rån, det är inte stöld. Det är en attack med krigsvapen mot landets väpnade styrkor, säger premiärministern.

Landet höll parlamentsval i september då Trovoadas parti ADI vann. Trovoada svors in som premiärminister tidigare i november.

Neves, från partiet PCD, har kandiderat till presidentposten två gånger – senast i fjol. Han har bestridit valresultatet från 2021.

São Tomé och Príncipe är Afrikas näst minsta land. Enligt Världsbanken bor cirka 225 000 personer i den tidigare portugisiska kolonin.

TT
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!