Sydafrikas president Cyril Ramaphosa lämnar ett möte med regeringspartiet ANC:s verkställande utskott under måndagen. Beskedet från hans parti blev att de stöder honom i en eventuell kommande riksrättsomröstning i parlamentet.
Sydafrikas president Cyril Ramaphosa lämnar ett möte med regeringspartiet ANC:s verkställande utskott under måndagen. Beskedet från hans parti blev att de stöder honom i en eventuell kommande riksrättsomröstning i parlamentet. - Foto: TT

Sydafrika: Riksrättsomröstning skjuts upp

Parlamentet i Sydafrika flyttar fram en mycket känslig omröstning om riksrätt mot president Cyril Ramaphosa en vecka.Beskedet kom sedan Ramaphosa i elfte timmen lämnat in dokument till landets författningsdomstol – med syftet att få en rapport kopplad till riksrätten ogiltigförklarad.


— Vi har alla kommit överens om den 13:e (december), sade talmannen Nosiviwe Noluthando Mapisa-Nqakula efter sent krismöte på måndagen med parlamentets programkommitté.

Meningen var annars att parlamentet under tisdagen skulle ha röstat om landets president Ramaphosa ska ställas inför riksrätt.

Krismöte om presidentens öde

Anledningen är den rapport som presenterades förra veckan och som kom fram till att presidenten kan ha agerat olagligt när han inte polisanmälde ett inbrott på sin farm.

En utredning hade då kommit fram till att Ramaphosa kan ha begått "allvarliga överträdelser" av grundlagen och landets korruptionslagar.

ANC höll därför på måndagen ett krismöte om Cyril Ramaphosas öde. Trots djup splittring inom den forna befrielserörelsen meddelade partiet på kvällen att man kommer stödja presidenten i parlamentet i riksrättsdebatten.

"Allvarliga överträdelser"

— Om parlamentet skulle gå vidare med en sådan process kommer ANC inte att stödja ett sådant förslag, sade partiets tillförordnade generalsekreterare Paul Mashatile på en pressträff efter att regeringspartiet suttit i överläggningar hela dagen.

Några timmar senare kom beskedet att omröstningen flyttas fram en vecka.

Ramaphosa lämnade för sin del in dokument till landets författningsdomstol under dagen där han begärde att rapporten om att han ska ha begått "allvarliga överträdelser" ska "bedömas, förklaras olaglig och läggas åt sidan".

TT
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!