Rent vatten är en av möjligheterna att minska barnadödlighet. Här en protest med krav på bättre vattenkvalitet i Manaure i Colombia. Arkivbild.
Rent vatten är en av möjligheterna att minska barnadödlighet. Här en protest med krav på bättre vattenkvalitet i Manaure i Colombia. Arkivbild. - Foto: TT

Fortsatt dyster statistik om barnadödlighet

Barnadödligheten i världen har minskat sedan sekelskiftet.Men dödligheten är fortsatt hög. 2021 dog ett barn eller ungdom var femte sekund enligt en ny FN-rapport.


Barnadödlighet och ungdomsdödlighet brukar delas upp i två kategorier: barn som dör före sin femte födelsedag och de som dör i åldern 5-24 år.

FN-organisationen Unicef med flera visar i en rapport att uppskattningsvis fem miljoner barn dog före sin femte födelsedag mätåret 2021 och ytterligare 1,9 miljoner barn var dödfödda under mätningen samma år.

Insatser har gjorts för att minska barnadödligheten, som var en av förhoppningarna i FN:s milleniemål till år 2015 och i den påföljande globala Agenda 2030.

Kraftiga minskningar

Positiva framsteg syns tydligt: barnadödligheten bland barn under fem år har minskat med 50 procent sedan millenieskiftet.

Dödligheten bland de som beräknas som äldre barn och unga sjönk med 36 procent och dödfödslar med 35 procent sedan 2000.

Positiv statistik och procenttal har en grundläggande och närmast sorglig förklaring i sin enkelhet: ökad satsning på primärvård för kvinnor och barn.

Efter 2010 har den positiva trenden varit avtagande. "Om trenden håller i sig kommer 54 länder inte att nå Agenda 2030 och målen för hållbar utveckling vad gäller barn under fem år" skriver rapporten.

Politisk vilja

"Med starkare politisk vilja och riktade investeringar i rättvis tillgång till primärvård för varje kvinna och barn kan vi vända utvecklingen" säger Vidhya Ganesh som är Unicefs chef för bland annat dataanalys i ett uttalande.

Läget har också försämrats av covidpandemin som hårt ansträngde bland annat primärvården i många länder – även om pandemin inte direkt påverkade barnadödligheten.

FN-rapporten pekar ut regioner i Afrika söder om Sahara och i södra Asien som speciellt utsatta.

TT
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!