En journalist filmar ruinerna på 'Kina-ön' i Umm al-Quwain, där arkeologer säger att de har hittat den äldsta pärlstaden i Persiska viken hittills.
En journalist filmar ruinerna på 'Kina-ön' i Umm al-Quwain, där arkeologer säger att de har hittat den äldsta pärlstaden i Persiska viken hittills. - Foto: Jon Gambrell/AP/TT

Här dök emiratier efter pärlor på 500-talet

En gammal pärlstad där tusentals människor antagligen bodde under sent 500-tal har hittats på en ö i Förenade arabemiraten.Arkeologerna har bland annat hittat lösa pärlor och dykarvikter.


Det anmärkningsvärda fyndet – där artefakter dateras ända tillbaka till sent 500-tal – har gjorts på Jazirat as Siniyah ("Kina-ön") i emiratet Umm al-Quwain. Äldre pärlstäder har nämnts i historiska texter, men det här är första gången arkeologer har hittat en fysisk stad från den tiden.

I hemmen har fynd gjorts av lösa pärlor och även dykarvikter som fridykarna använde för att snabbt komma ned till havsbottnen på ett enda andetag.

I staden finns flera typer av hem byggda av olika material, alltifrån trånga bostäder till större hem med trädgårdar, vilket gör att experterna tror att det funnits olika sociala skikt i samhället.

Det finns också tecken på året runt-bebyggelse, till skillnad från tidigare fynd av pärlstäder där verksamheten verkar ha bedrivits säsongsvis.

Umm al-Quwain, som är det minst befolkade av de sju emiraten i landet, planerar att bygga ett besökscenter på platsen.

Pärlhandel var den viktigaste näringen runt Persiska viken fram till för ungefär 100 år sedan, då oljeepoken inleddes.

TT
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!