Mängden döda är ofta överväldigande. Den här bilden är från ett sjukhus i Rafah i södra Gazaremsan i slutet av mars.
Mängden döda är ofta överväldigande. Den här bilden är från ett sjukhus i Rafah i södra Gazaremsan i slutet av mars. - Foto: Fatima Shbair/AP/TT

Krigets ofattbara siffror – så många dödas

Motsvarande två till tre dödade skolklasser varje dag, vecka ut och vecka in, i ett halvår. Antalet barn som mist livet är bara en av många nästan ofattbara siffror i Gazakriget. Och för varje dödsoffer finns hundratals andra drabbade.


Fakta: Dödsoffer i Gazakriget

Exakta siffror är omöjliga att bekräfta, men kriget mellan Israel och Hamas med flera palestinska grupper är vid sidan av Ukrainakriget den blodigaste konflikten som pågår i världen just nu.

Gazakriget inleddes med en jättelik samordnad terrorattack mot Israel den 7 oktober förra året. Ungefär 3 000 milismän från palestinska Hamas, Islamiska jihad och andra grupper gick till anfall inne i Israel.

Ungefär 1 150 personer, varav två tredjedelar civila, föll offer för attacken. Även cirka 1 600, alltså mer än hälften, av gärningsmännen dödades den dagen.

Israel utropade krig och har sedan dess anfallit i stort sett oupphörligt inne i Gazaremsan, för att komma åt de skyldiga, men även i hopp om att hitta de ungefär 100 personer som de palestinska miliserna fortfarande har som gisslan.

Enligt Hamastrogna myndigheter har över 33 000 människor i Gazaremsan dödats i kriget. I den statistiken görs ingen skillnad på civila och stridande.

Medräknat de döda den 7 oktober har därmed den uppblossande konflikten hittills krävt runt 36 000 liv.

Källor: BBC, OHCHR m fl

I en sammanfattning i samband med krigets halvårsdag bedömer Rädda Barnen att antalet dödade minderåriga uppgår till ungefär 14 000, eller över 75 barn varje dygn.

33 av dem dödades under den inledande, enorma terrorattack som palestinska miliser genomförde i Israel den 7 oktober. "Fler än 13 800" har sedan dukat under i Gazaremsan. Organisationen räknar även in 113 underåriga som mist livet i våld på Västbanken under krigets sex månader.

Ytterligare minst lika många har skadats. Och med en nästan utslagen sjukvård blir skador ofta allvarliga. FN-organet Unicef har bedömt att minst 1 000 av Gazas barn fått ett eller båda benen amputerade.

För Gazaremsans del uppgår andelen dödade och skadade barn därmed till drygt 2 procent av invånarna.

245 kalorier

Men med stängda gränser till både Israel och Egypten, och bara rännilar av mat och dryck i bistånd, kommer ingen av de uppemot 2,5 miljoner Gazaborna undan krigets effekter.

I de norra delarna får människor i snitt i sig 245 kalorier om dagen, beräknar hjälporganisationen Oxfam. Ett rekommenderat dagsintag är 2 100 kalorier. Gazaborna äter alltså mindre på en vecka än vad de borde göra på en dag.

— Då är det inte konstigt att svälten står för dörren, eller att svält faktiskt pågår, säger Scott Paul från Oxfam enligt nyhetsbyrån AFP.

Även i övrigt är samhället i princip helt söndertrasat. Israel anklagar palestinsk milis för att använda vårdinrättningar som militära baser, och har bombat minst 30 av Gazaremsans 36 sjukhus. Bara några få av dem fungerar ens hjälpligt nu.

Ingen framtid

Och någon skolgång är det inte tal om. Nästan 90 procent av alla skolbyggnader i Gaza har skadats eller förstörts, enligt Rädda Barnen. Den infrastruktur som finns kvar används som boende av hundratusentals flyktingar.

"Vi har sett liknande i andra krig, men detta kan vara den största andelen hem som har förstörts någonstans på så kort tid", kommenterar Xavier Joubert, Rädda Barnens Gazachef.

"Precis som med alla barn är vi skyldiga Gazas barn en värdig framtid – men som det ser ut nu löper de risken att inte få någon framtid alls".

TT
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!