Torsdag 2 Dec
Stockholm

Trött på att träna? Ligg i stället!

Mys
1 av 3
Ny forskning visar att sex fungerar utmärkt som träning. Foto: TT BILD
Tennis
2 av 3
Spela tennis eller ligga - vad väljer du?. Foto: TT BILD
Powerwalka? Du kan ligga istället!
3 av 3
Skippa powerwalken och ligg lite i stället. Foto: TT BILD

Ny studie visar att du bränner lika många kalorier av att ha sex som att powerwalka.

Kommentera (8)
Kopiera länk
Dela
Läs mer
Jogga lite värre

Att jogga krävde dock aningen mer energi än att ligga. På skalan METs var det 8,5 för män och 8,4 för kvinnor. 

Och sett till kalorier så brände män 9 kalorier i minuten av att jogga och kvinnor 7.

Hatar du att träna men gillar att ligga? Då är det här studien för dig. 

Att jämföra sex med träning må ha varit på tapeten tidigare. Men vad ingen tidigare kunnat fastslå är exakt hur mycket energi vi gör av med under en akt, det menar forskaren Antony D. Karelis, professor inom träning vid Quebec-universitetet i Montreal, och mannen bakom den senaste studien. 

Enligt Karelis studie bränner man lika många kalorier av att ha sex som att bland annat spela tennis eller att promenera i uppförsbacke, rapporterar The New York Times.

Ligga en gång i veckan

Forskarna tog hjälp av 21 unga heterosexuella par som först fick jogga på löpband i 30 minuter samtidigt som forskarna bland annat mätte deras energiförbrukning. Därefter skickades paren hem med tunna armband runt handleden - med syfte att mäta kalorier och METs - ett fysiologiskt mått där att sitta helt still är lika med MET1. 

Paren fick i uppgift att ha sex minst en gång i veckan under en månads tid och samtidigt ha på sig armbanden. De skulle dessutom fylla i ett frågeformulär efter varje gång om hur de mådde efter sex, både fysiskt och psykiskt i jämförelse med att springa på löpband. 

Bränner kalorier

När forskarna därefter analyserade provsvaren blev resultatet tydligt – sex kan likställas med måttlig träning. För männen hamnade MET-aktiviteten på 6 och 5,6 för kvinnor. Något som är likvärdigt med att spela tennis eller att gå raskt i uppförsbacke. 

Sett till antal kalorier brände män fyra kalorier i minuten och kvinnor tre vid samlag som pågick mellan 10 till 57 minuter, inklusive förspel (medeltiden för samlagen låg på 25 minuter), skriver The New York Times.

Hur som helst så kom professorn fram till att sex faktiskt kan likställas med träning och att det kan vara ett bra alternativ till människor som är allergiska mot allt vad träning heter. 98 procent av testdeltagarna tyckte hur som helst att det var roligare att ligga än att gå på springband.

Kommentera (8)
Kopiera länk
Dela