Det är både gott och enkelt att färska till torrt bröd.
Det är både gott och enkelt att färska till torrt bröd. - Foto: Illustration Nyheter24

Torrt bröd? Få det att smaka nybakat igen med enkelt knep

Ingen tycker om torrt och hårt bröd. Som tur är finns det knep att ta till för att göra det mjukt och färskt igen på några minuter.


Det finns tre snabba metoder som alla fungerar bra om man vill förvandla sitt torra bröd till färskt och nybakat. Här är de. 

Värm upp brödet i ugnen

Att värma upp bröd i ugnen kan hjälpa till att göra torrt bröd mjukt och gott igen. Här är en mer detaljerad genomgång av processen:

  1. Förvärm ugnen: Du vill starta med en varm ugn, så sätt ugnen på cirka 150-160 grader Celsius och låt den värma upp.

  2. Förpacka brödet: Ta en bit aluminiumfolie stort nog att helt täcka brödet. Du behöver inte täcka brödet tätt, men se till att det är helt inneslutet för att behålla fuktigheten.

  3. Fukta brödet: Detta steg är valfritt, men om ditt bröd är särskilt torrt kan du spraya eller pensla det lätt med vatten innan du förpackar det i folie. Vattnet kommer att bli ånga i den varma ugnen och hjälpa till att återställa fuktigheten i brödet.

  4. Värm brödet: Sätt in brödet i ugnen och låt det värma i cirka 10-15 minuter. Tiden kan variera beroende på storleken på brödet och hur torrt det är, så det kan vara bra att börja med en kortare tid och sedan lägga till mer tid vid behov.

  5. Kontrollera brödet: Efter att ha värmt brödet, ta ut det från ugnen och känna på det genom folien. Det bör kännas varmt och mjukt. Om det fortfarande känns torrt kan du sätta tillbaka det i ugnen i några minuter till.

  6. Ät genast: När brödet känns rätt, ta bort det från folien och servera det direkt. Den återställda fuktigheten kommer att försvinna snabbt om brödet lämnas för länge, så det är bäst att äta det så snart som möjligt efter att det har värmts upp.

Observera att denna metod är bäst för hela bröd eller stora delar av bröd. För enskilda skivor eller mindre bitar, kan det vara mer effektivt att använda nästa metod. 

Så får du maten att hålla längre i sommar – 8 enkla knep

Använd mikron för att mjuka upp brödet

Att använda en mikrovågsugn för att mjuka upp torrt bröd är en snabb och effektiv metod. Så här gör du:

  1. Fukta en pappershandduk: Börja med att fukta en pappershandduk. Du vill att den ska vara fuktig, men inte genomblöt. Du kan göra detta genom att doppa pappershandduken i vatten och sedan vrida ut överflödigt vatten.

  2. Inslagning av brödet: Nästa, linda den fuktiga pappershandduken runt din skiva eller bit av bröd. Se till att brödet är helt täckt. Pappershandduken kommer att ge en fuktig miljö som hjälper till att återställa brödets fuktighet när den värms.

  3. Mikrovågsugnen: Placera den inlindade brödskivan i mikrovågsugnen. Du bör sätta mikrovågsugnen på en låg till medelhög inställning för att förhindra att brödet blir för hårt eller segt.

  4. Värme: Starta mikrovågsugnen och värma brödet i cirka 10-20 sekunder. Tiden kan variera beroende på din mikrovågsugn och storleken på brödskivan, så det kan vara bra att börja med kortare tid och sedan lägga till mer tid om det behövs.

  5. Kontrollera och servera: När tiden är uppe, ta ut brödet och kontrollera om det är mjukt nog. Var försiktig, eftersom brödet och pappershandduken kan vara mycket heta. Om brödet är tillräckligt mjukt, ta bort pappershandduken och servera brödet genast. Om det fortfarande är för torrt, kan du upprepa processen men var försiktig att inte övervärma det eftersom brödet kan bli segt.

Släng ALDRIG gammal frukt – gör det här i stället

Ångkoka det torra brödet 

Ångkoka bröd är ett utmärkt sätt att återfukta det och få det att smaka färskare. Nedan följer en mer detaljerad beskrivning av processen:

  1. Förbered ångkokaren: Om din ångkokare kräver vatten för att producera ånga, fyll den med tillräckligt vatten enligt tillverkarens instruktioner. Sätt sedan på ångkokaren och låt den börja producera ånga.

  2. Placera brödet i ångkokaren: När ångkokaren är redo, placera ditt bröd i ångkokaren. Om ditt bröd är stort kan du behöva skära det i mindre bitar för att det ska passa.

  3. Ångkoka brödet: Låt brödet ångkoka i några minuter. Tiden kan variera beroende på storleken på brödet och hur torrt det är, men generellt sett bör några minuter vara tillräckligt. Var noga med att inte lämna brödet för länge i ångkokaren, eftersom det kan bli för mjukt och förlora sin struktur.

  4. Kontrollera brödet: Efter att ha ångkokat brödet, ta ut det från ångkokaren och känn på det. Det bör kännas mjukt och fuktigt. Om det fortfarande känns torrt kan du återvända det till ångkokaren för en kortare tid.

  5. Servera genast: Precis som med de andra metoderna, när brödet är redo ska du servera det direkt. Ångkokat bröd kommer att tappa sin fuktighet snabbt när det kyls, så det är bäst att äta det medan det fortfarande är varmt.

Glöm dippmixen – så får du chipsen att smaka bättre på riktigt

/
/
Mat
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!