Snacks behöver inte vara onyttiga.
Snacks behöver inte vara onyttiga. - Foto: Pexels / Illustration Nyheter 24

Högt kolesterol? Prova dessa 30 nyttiga snacks

Alla gillar vi snacks – men många är inte bra för hälsan. Här är 30 enkla recept på otroligt goda snacks som också är nyttiga.


Att göra sina egna snacks är faktiskt väldigt enkelt. Här är sju recept att testa.

1. Äppelchips

Du behöver 2 äpplen, en matsked kanel och en matsked socker. Först, förvärm ugnen till 100 grader Celsius. Tvätta och kärna ur äpplena, skär dem sedan i tunna skivor. Blanda kanel och socker i en skål och strö över äppelskivorna. Placera äppelskivorna i ett enda lager på en bakplåt med bakplåtspapper och baka i 2-3 timmar, vänd varje halvtimme, tills de är torra men fortfarande mjuka. Låt dem svalna helt så de blir krispiga.

2. Nöt- och fröbarer

Du behöver 2 dl nötter (till exempel mandlar och valnötter), 1 dl frön (som linfrön och chiafrön), 1 dl dadlar, och 2 matskedar honung. Börja med att hacka nötter och dadlar i en matberedare. Tillsätt frön och honung och fortsätt mixa tills blandningen börjar klumpa ihop sig. Sprid ut blandningen på en plåt med bakplåtspapper och pressa ner den så att den blir ungefär 1 cm tjock. Låt stelna i kylskåp i minst 2 timmar, skär sedan i barer eller rullar till bollar.

Sallad UTAN sallad? 5 enkla och nyttiga recept att testa

3. Mörk choklad med mandlar

Du behöver 200 gram mörk choklad (minst 70% kakao) och 1 dl rostade mandlar. Smält chokladen över ett vattenbad. När chokladen är helt smält, ta bort från värmen och rör i mandlarna tills de är helt täckta. Häll choklad- och mandelblandningen på ett bakplåtspapper och sprid ut det till önskad tjocklek. Låt stelna i kylen i minst 1 timme, bryt sedan i bitar.

4. Rostade kikärtor

Du behöver en burk (ca 400 g) kikärtor, en matsked olivolja, och kryddor efter smak (t.ex. chili, vitlök, salt). Börja med att dränera och skölj kikärtorna. Torka dem ordentligt med en handduk och sprid ut dem på en bakplåt. Drizzle över olivoljan och strö över dina valda kryddor. Rör om så att alla kikärtor är täckta. Rosta i ugnen vid 200 grader Celsius i cirka 30-40 minuter, eller tills kikärtorna är gyllene och knapriga. Se till att röra om dem några gånger under rostningen för jämn tillagning.

5. Bärsmoothie

Du behöver 2 dl frusna bär (som blåbär, hallon eller jordgubbar), en banan och 3 dl osötad mandelmjölk. Lägg alla ingredienser i en blender och mixa tills det blir slätt. Om du vill ha din smoothie lite tjockare, lägg till mer frukt. Om du vill ha den tunnare, lägg till mer mandelmjölk. För extra fiber, lägg till en matsked havregryn.

6. Gröna oliver fyllda med mandelpasta

Du behöver en burk gröna oliver (helst stora och urkärnade) och några matskedar mandelpasta. Dränera oliverna och fyll varje oliv med en liten mängd mandelpasta. Du kan göra detta med en liten tesked eller med en påsfyllare. Servera direkt, eller förvara i kylskåp tills det är dags att äta.

Olivoljeglass? Så gör du den supergoda efterrätten

7. Krispigt knäckebröd med hummus

Du behöver några skivor fullkornsknäckebröd, en burk hummus (eller gör din egen med kikärtor, tahini, citronjuice, vitlök, olivolja, och salt) och några skivor avokado eller tomat för topping. Sprid ett tjockt lager av hummus på varje skiva knäckebröd. Toppa med skivor av avokado eller tomat. Servera direkt.

8. Fruktsallad med kanel och honung

Du behöver 2 äpplen, 2 päron, en handfull druvor, 1 banan, en matsked kanel och 2 matskedar honung. Skär all frukt i bitar och blanda dem i en skål. Strö över kanel och ringla över honung. Rör om försiktigt och servera som ett fräscht och sött snack. 

9. Granola med kokos och nötter 

Du behöver 2 dl havregryn, 1 dl hackade nötter (som mandlar, valnötter), 1 dl kokosflingor, 2 matskedar kokosolja och 2 matskedar honung. Blanda alla ingredienser i en skål och sprid ut på en bakplåt. Grädda i ugnen vid 150 grader Celsius i cirka 15-20 minuter, eller tills granolan är gyllenbrun. Låt svalna och servera med yoghurt eller mjölk. 

10. Dadelbollar med kokos

Du behöver 200 g dadlar, 1 dl mandlar, 2 matskedar kakao, 2 matskedar kokosolja och kokosflingor för att rulla bollarna i. Mixa dadlar, mandlar, kakao och kokosolja i en matberedare tills du får en smet. Forma till bollar och rulla dem i kokosflingor. Förvara i kylskåp. 

11. Minimuffins med zucchini 

Du behöver 2 dl riven zucchini, 1 dl mandelmjöl, 2 ägg, 2 matskedar honung, 1 tesked bakpulver, och en nypa salt. Blanda alla ingredienser och fördela smeten i minimuffinsformar. Grädda i ugnen vid 180 grader Celsius i cirka 15-20 minuter. 

12. Grönsaksstavar med tzatziki 

Du behöver diverse grönsaker (som morötter, gurka, paprika) och en portion tzatziki. Skär grönsakerna i stavar och doppa dem i tzatziki som en krispig och fräsch snack. 

13. Kyld melon med mynta 

Du behöver en skiva melon (vattenmelon, honungsmelon eller galiamelon) och några färska myntablad. Skär melonen i bitar och strö över finhackad mynta. Servera kallt. 

Släng ALDRIG gammal frukt – gör det här i stället

14. Avokado med cottage cheese 

Du behöver 1 avokado och 2 matskedar cottage cheese. Halvera avokadon och ta bort kärnan. Fyll hålen med cottage cheese och ät direkt med en sked. 

15. Lätta äppelmuffins 

Du behöver 2 äpplen, 2 ägg, 2 dl havregryn, 1 dl mjölk, och 1 tesked kanel. Mixa alla ingredienser och häll i muffinsformar. Grädda i ugnen vid 200 grader Celsius i 20 minuter. 

16. Gurkskivor med tonfiskröra 

Du behöver en gurka och en burk tonfisk. Skär gurkan i skivor och toppa varje skiva med en liten mängd tonfiskröra. Servera som en lätt och proteinrik snack. 

17. Kokospannacotta med bär 

Du behöver 1 burk kokosmjölk, 2 gelatinblad, 1 matsked honung och 2 dl blandade bär. Blöt upp gelatinbladen, värme kokosmjölken och löser upp gelatinbladen i den varma vätskan. Tillsätt honung, häll upp i formar och ställ i kylskåp. Servera med färska eller frysta bär. 

18. Nötsmör med selleristavar 

Du behöver nötsmör (till exempel jordnötssmör eller mandelsmör) och några stjälkar selleri. Fyll selleristjälkarna med nötsmör för en härlig kombination av krämigt och krispigt. 

Håll dig pigg hela dagen – med dessa 10 nyttiga frukostar

19. Popcorn med nässelpulver 

Du behöver popcornkärnor, olja och nässelpulver. Poppa popcornen i olja och strö över nässelpulver för en ny tvist på det klassiska snackset. 

20. Bananchips

Du behöver 2 bananer och 1 citron. Skiva bananerna tunt, pensla med citronjuice och baka i ugnen vid 100 grader Celsius i cirka 2-3 timmar tills de är torra och krispiga. 

Glöm dippmixen – så får du chipsen att smaka bättre på riktigt

21. Kvarg med honung och nötter

Du behöver 2 dl kvarg, 2 matskedar honung och en handfull nötter. Blanda kvarg och honung och toppa med hackade nötter. 

22. Kryddiga morotschips 

Du behöver 4 morötter och kryddor efter val (till exempel paprika och vitlökspulver). Skär morötterna tunt, krydda och grädda i ugnen tills de är krispiga. 

23. Frozen yoghurt med frukt 

Du behöver 2 dl yoghurt och 1 dl valfri frukt. Blanda frukten med yoghurten och frys. Servera när blandningen har en fast men ändå lite krämig konsistens. 

24. Päron med kanel 

Du behöver 1 päron och 1 tesked kanel. Skär päronet i skivor och strö över kanel. Enkelt och gott! 

Här är den urhälsosamma frukten du borde äta mycket oftare

25. Rostade pumpakärnor 

Du behöver pumpakärnor och en nypa salt. Rosta pumpakärnorna i en torr stekpanna tills de poppar. Strö över lite salt och njut som ett krispigt mellanmål. 

26. Hasselnötter och mörk choklad 

Du behöver en handfull hasselnötter och några bitar mörk choklad. Kombinera för en söt och samtidigt nyttig snackspaus. 

27. Gröna bönchips 

Du behöver gröna bönor och lite olivolja. Strimla bönorna, pensla med olivolja och rosta i ugnen tills de är krispiga. 

28. Äppel- och morotsskivor med mandelsmör 

Du behöver 1 äpple, 1 morot och några matskedar mandelsmör. Skiva äpple och morot och doppa i mandelsmöret för en krispig och krämig kombination. 

29. Kvargkaka med bär 

Du behöver 250 g kvarg, 1 ägg, 2 matskedar honung, en nypa vaniljpulver, och en handfull bär (exempelvis hallon eller blåbär). Förvärm ugnen till 180 grader Celsius. Blanda kvarg, ägg, honung, och vaniljpulver till en slät smet och häll i en mindre bakform. Grädda i ugnen i cirka 25-30 minuter. Låt svalna och toppa med färska bär före servering.

30. Hemgjorda proteinbars 

Du behöver 2 dl havregryn, 1 dl proteinpulver (t.ex. vassle), 1 dl mandelsmör, 1 dl honung, och 1 tesked vaniljextrakt. Blanda alla ingredienser i en skål tills en deg bildas. Pressa ut degen i en form med bakplåtspapper och ställ in i kylen i minst en timme. Skär i barer och förvara i kylen för ett snabbt och proteinrikt mellanmål.

Torrt bröd? Så får du det att smaka nybakat igen med enkelt knep

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!