100 varor – så långt efter bäst före-datumet kan du äta dem
Alla har vi någon gång undrat om något kan ätas trots att det har passerat bäst före-datumet. Här är svaret – för 100 populära matvaror.
Det är viktigt att veta att "bäst före" inte är detsamma som "dåligt efter". Bäst före-datumet är mer en indikator på när produkten kommer att vara på topp i smak och kvalitet. Efter detta datum kan smaken och kvaliteten försämras, men det betyder inte nödvändigtvis att maten är farlig att äta. Här är en lista på hur länge olika produkter är okej att äta efter att de passerat bäst före-datumet.
Så långt efter bäst före-datumet kan du äta varan
- Mjölk: 1 vecka
- Yoghurt: 1-2 veckor
- Grädde: upp till 1 vecka
- Ost (hård): 3-4 veckor
- Ost (mjuk): 1 vecka
- Ägg: 3-5 veckor
- Smör: 2-3 månader
- Bröd: 5-7 dagar (kan frysa för längre hållbarhet)
- Kött (rått): 1-2 dagar
- Fisk (rå): 1-2 dagar
- Skaldjur (råa): 1-2 dagar
- Charkuterier: 2-4 veckor
- Konserverad mat: 1-2 år
- Torr pasta: 1-2 år
- Ris: 1-2 år
- Bönor och linser: 1 år
- Mjöl: 6-12 månader
- Socker: obegränsad hållbarhet
- Salt: obegränsad hållbarhet
- Olja (olivolja, solrosolja etc.): 1-2 år
- Vinäger: obegränsad hållbarhet
- Färsk frukt och grönsaker: varierar mycket, men vanligtvis 1-2 veckor
- Frysvaror: 3-6 månader för bästa kvalitet, men är säkert att äta så länge det har hållits fryst.
- Mjukost på tub: 2-3 veckor
- Färsk pasta: 1-2 dagar
- Frysta grönsaker: 8-12 månader
- Frysta bär: 6-12 månader
- Färsk kyckling: 1-2 dagar
- Färskt fläskkött: 2-4 dagar
- Färskt nötkött: 3-5 dagar
- Torkad frukt: 6-12 månader
- Nötter (osaltade): 1 år
- Nötter (saltade): 6 månader
- Havregryn: 1-2 år
- Kaffe (hel bönor): upp till 1 månad
- Kaffe (malet): 2 veckor
- Teblad: 1-2 år
- Kryddor (hela): 1-2 år
- Kryddor (malna): 6-12 månader
- Honung: obegränsad hållbarhet
- Sylt: 1-2 år oöppnad, 1-3 månader öppnad
- Senap: 1 år oöppnad, 2-3 månader öppnad
- Majonnäs: 2-3 månader efter bäst före-datumet om den är oöppnad, 2 månader efter öppning
- Ketchup: 1 år oöppnad, 6 månader efter öppning
- Sojasås: 2 år oöppnad, 3 månader efter öppning
- Choklad: 1-2 år (kan visa vita fläckar som inte är farligt)
- Chips: 2-3 månader
- Kakor och kex: 2-3 månader
- Konservgrönsaker: 1-2 år
- Konservfrukt: 1-2 år
- Fryst kött: 6-12 månader
- Fryst fisk: 3-6 månader
- Råkorv: 1-2 dagar
- Tillagad korv: 1 vecka
- Färdigmat: 2-3 dagar
- Färskpressad juice: 2-3 dagar
- Fryst juice: 1 år
- Vin (öppnad): 3-5 dagar
- Öl (öppnad): 1 dag
- Bröd på burk (oöppnad): 1 år
- Burkkakor: 2-3 månader
- Torkade örter: 1-3 år
- Matlagningsvin: 1-2 månader öppnad
- Torkade bönor: 1-2 år
- Popcornkärnor: 1-2 år
- Quinoa: 1-2 år
- Couscous: 1 år
- Polenta: 1 år
- Buljongkuber: 1 år
- Torkad pasta: 1-2 år
- Fryst pizza: 1-2 månader
- Fryst paj: 8 månader
- Torkade nudlar: 1-2 år
- Bönor i burk: 1 år
- Färdiga såser på burk eller i påse: 1 år
- Torkad frukt: 6 månader till 1 år
- Konservfisk (tonfisk, lax etc.): 2-5 år
- Färsk sallad: 3-7 dagar
- Torkat te i påse: 1-2 år
- Torkat kaffe i burk: 2 veckor öppnad, 2 månader oöppnad
- Sirap: obegränsad hållbarhet
- Jäst: enligt bäst före-datum
- Bakpulver: 6 månader till 1 år
- Chokladsås: 2 år oöppnad, 6 månader öppnad
- Agavesirap: 2 år oöppnad, 6 månader öppnad
- Rårörsocker: obegränsad hållbarhet
- Stevia: obegränsad hållbarhet
- Potatismjöl: 1-2 år
- Kokosmjöl: 6-12 månader
- Mandelmjöl: 6 månader
- Färsk tofu: 1 vecka
- Färsk seitan: 1 vecka
- Färsk tempeh: 1 vecka
- Matlagningsgrädde: 1 vecka efter öppning
- Bordsmargarin: 2-3 veckor efter öppning
- Flytande honung: 1-2 år
- Krystalliserad honung: obegränsad hållbarhet
- Frysta färdigrätter: 2-3 månader
- Fryst glass: 2-4 månader
- Frysta bröd: 3 månader
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!