Det är viktigt att ha koll på brödet och mjölken när det gäller bäst före-datum.
Det är viktigt att ha koll på brödet och mjölken när det gäller bäst före-datum. - Foto: TT / TT

100 varor – så långt efter bäst före-datumet kan du äta dem

Alla har vi någon gång undrat om något kan ätas trots att det har passerat bäst före-datumet. Här är svaret – för 100 populära matvaror.


Det är viktigt att veta att "bäst före" inte är detsamma som "dåligt efter". Bäst före-datumet är mer en indikator på när produkten kommer att vara på topp i smak och kvalitet. Efter detta datum kan smaken och kvaliteten försämras, men det betyder inte nödvändigtvis att maten är farlig att äta. Här är en lista på hur länge olika produkter är okej att äta efter att de passerat bäst före-datumet. 

Så långt efter bäst före-datumet kan du äta varan

  1. Mjölk: 1 vecka
  2. Yoghurt: 1-2 veckor
  3. Grädde: upp till 1 vecka
  4. Ost (hård): 3-4 veckor
  5. Ost (mjuk): 1 vecka
  6. Ägg: 3-5 veckor
  7. Smör: 2-3 månader
  8. Bröd: 5-7 dagar (kan frysa för längre hållbarhet)
  9. Kött (rått): 1-2 dagar
  10. Fisk (rå): 1-2 dagar
  11. Skaldjur (råa): 1-2 dagar
  12. Charkuterier: 2-4 veckor
  13. Konserverad mat: 1-2 år
  14. Torr pasta: 1-2 år
  15. Ris: 1-2 år
  16. Bönor och linser: 1 år
  17. Mjöl: 6-12 månader
  18. Socker: obegränsad hållbarhet
  19. Salt: obegränsad hållbarhet
  20. Olja (olivolja, solrosolja etc.): 1-2 år
  21. Vinäger: obegränsad hållbarhet
  22. Färsk frukt och grönsaker: varierar mycket, men vanligtvis 1-2 veckor
  23. Frysvaror: 3-6 månader för bästa kvalitet, men är säkert att äta så länge det har hållits fryst.
  24. Mjukost på tub: 2-3 veckor
  25. Färsk pasta: 1-2 dagar
  26. Frysta grönsaker: 8-12 månader
  27. Frysta bär: 6-12 månader
  28. Färsk kyckling: 1-2 dagar
  29. Färskt fläskkött: 2-4 dagar
  30. Färskt nötkött: 3-5 dagar
  31. Torkad frukt: 6-12 månader
  32. Nötter (osaltade): 1 år
  33. Nötter (saltade): 6 månader
  34. Havregryn: 1-2 år
  35. Kaffe (hel bönor): upp till 1 månad
  36. Kaffe (malet): 2 veckor
  37. Teblad: 1-2 år
  38. Kryddor (hela): 1-2 år
  39. Kryddor (malna): 6-12 månader
  40. Honung: obegränsad hållbarhet
  41. Sylt: 1-2 år oöppnad, 1-3 månader öppnad
  42. Senap: 1 år oöppnad, 2-3 månader öppnad
  43. Majonnäs: 2-3 månader efter bäst före-datumet om den är oöppnad, 2 månader efter öppning
  44. Ketchup: 1 år oöppnad, 6 månader efter öppning
  45. Sojasås: 2 år oöppnad, 3 månader efter öppning
  46. Choklad: 1-2 år (kan visa vita fläckar som inte är farligt)
  47. Chips: 2-3 månader
  48. Kakor och kex: 2-3 månader
  49. Konservgrönsaker: 1-2 år
  50. Konservfrukt: 1-2 år
  51. Fryst kött: 6-12 månader
  52. Fryst fisk: 3-6 månader
  53. Råkorv: 1-2 dagar
  54. Tillagad korv: 1 vecka
  55. Färdigmat: 2-3 dagar
  56. Färskpressad juice: 2-3 dagar
  57. Fryst juice: 1 år
  58. Vin (öppnad): 3-5 dagar
  59. Öl (öppnad): 1 dag
  60. Bröd på burk (oöppnad): 1 år
  61. Burkkakor: 2-3 månader
  62. Torkade örter: 1-3 år
  63. Matlagningsvin: 1-2 månader öppnad
  64. Torkade bönor: 1-2 år
  65. Popcornkärnor: 1-2 år
  66. Quinoa: 1-2 år
  67. Couscous: 1 år
  68. Polenta: 1 år
  69. Buljongkuber: 1 år
  70. Torkad pasta: 1-2 år
  71. Fryst pizza: 1-2 månader
  72. Fryst paj: 8 månader
  73. Torkade nudlar: 1-2 år
  74. Bönor i burk: 1 år
  75. Färdiga såser på burk eller i påse: 1 år
  76. Torkad frukt: 6 månader till 1 år
  77. Konservfisk (tonfisk, lax etc.): 2-5 år
  78. Färsk sallad: 3-7 dagar
  79. Torkat te i påse: 1-2 år
  80. Torkat kaffe i burk: 2 veckor öppnad, 2 månader oöppnad
  81. Sirap: obegränsad hållbarhet
  82. Jäst: enligt bäst före-datum
  83. Bakpulver: 6 månader till 1 år
  84. Chokladsås: 2 år oöppnad, 6 månader öppnad
  85. Agavesirap: 2 år oöppnad, 6 månader öppnad
  86. Rårörsocker: obegränsad hållbarhet
  87. Stevia: obegränsad hållbarhet
  88. Potatismjöl: 1-2 år
  89. Kokosmjöl: 6-12 månader
  90. Mandelmjöl: 6 månader
  91. Färsk tofu: 1 vecka
  92. Färsk seitan: 1 vecka
  93. Färsk tempeh: 1 vecka
  94. Matlagningsgrädde: 1 vecka efter öppning
  95. Bordsmargarin: 2-3 veckor efter öppning
  96. Flytande honung: 1-2 år
  97. Krystalliserad honung: obegränsad hållbarhet
  98. Frysta färdigrätter: 2-3 månader
  99. Fryst glass: 2-4 månader
  100. Frysta bröd: 3 månader

LÄS MER: 100 varor – det fettet ska du steka dem i

/
Mat
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!