God mat blir ännu godare när du gjort den själv.
God mat blir ännu godare när du gjort den själv. - Foto: Pexels

10 matvaror att enkelt göra själv – kan bli godare än i butik

Att göra sin egen mat behöver inte vara svårt – och det kan bli mycket godare än det du köper i affären. Här är tio varor att börja med.


Notera att detta bara är grundläggande exempel på hur du kan göra. Det finns många alternativa sätt som också fungerar och kan ge bra resultat. Med det ur vägen, här är listan.

1. Bröd

  1. Värm upp 2 dl vatten till ca 38 grader Celsius.
  2. Lös upp 25 g jäst i vattnet.
  3. Tillsätt 1 tsk salt och 1 msk socker.
  4. Blanda i ca 500 g mjöl, lite åt gången, tills degen börjar släppa från kanterna.
  5. Täck med en handduk och låt jäsa i ca 1 timme.
  6. Knåda degen på ett mjölat bord och forma till ett bröd. Lägg på en plåt och låt jäsa under en handduk i ytterligare 30 minuter.
  7. Värm ugnen till 200 grader och grädda brödet i ca 30-40 minuter.

Torrt bröd? Få det att smaka nybakat igen med enkelt knep

2. Yoghurt

  1. Häll 1 liter mjölk i en kastrull och värm upp till ca 85 grader Celsius, tills det börjar ånga men inte koka. 
  2. Låt mjölken svalna till ca 43 grader.
  3. Rör i ca 3 msk yoghurt med levande kultur.
  4. Täck kastrullen och håll den varm på en konstant temperatur (ca 43 grader) i 6-12 timmar. Ett bra sätt är att förvara den i en avstängd ugn med ugnslampan på.
  5. Efter fermenteringen, ställ in yoghurten i kylskåpet och låt den sätta sig.

3. Sylt

  1. Blanda 500 g rensade och skivade frukter eller bär, 250 g socker och saften av 1 citron i en stor kastrull.
  2. Koka upp under omrörning. Sänk sedan värmen och låt sjuda i 15-20 minuter tills frukten är mjuk.
  3. Häll upp sylten i varma, rena burkar och skruva på locken. Låt svalna.

Högt kolesterol? Prova dessa 7 nyttiga snacks

4. Saltgurka

  1. Skiva 500 g gurka och placera i en ren glasburk.
  2. I en kastrull, blanda 2 dl vatten, 1 dl ättika (12%), 2 msk socker och 1 tsk salt. Koka upp och rör om tills sockret och saltet är löst.
  3. Häll lagen över gurkan i burken och skruva på locket. Låt svalna och ställ in i kylskåpet. Låt stå i minst 24 timmar innan du äter.

5. Ost

  1. Häll 2 liter mjölk i en stor kastrull och värm upp till 85 grader Celsius.
  2. Rör i 6 msk vitvinsvinäger och låt stå i 2 timmar.
  3. Häll mjölken i en silduk för att avlägsna vasslan. Det som är kvar i silduken är din ost. Du kan krydda osten med salt och örter om du vill.
  4. Pressa ut så mycket vätska som möjligt och förvara osten i kylskåpet.

Här är maten att undvika innan läggdags – kan störa sömnen

6. Pasta

  1. Blanda 2 koppar mjöl och 1/2 tesked salt på en ren arbetsyta och gör en brunn i mitten.
  2. Knäck två ägg i brunnen och börja blanda äggen med en gaffel, gradvis dra in mjöl tills allt är integrerat.
  3. Knåda degen i cirka 10 minuter tills den är slät och elastisk.
  4. Täck degen med plastfolie och låt vila i minst 30 minuter.
  5. Rulla ut degen tunt (eller använd en pastamaskin om du har en), skär sedan till önskad form. Koka direkt i saltat vatten eller torka för senare användning.

7. Glass

  1. Värm 2 koppar grädde och 1 kopp socker i en kastrull tills sockret är helt upplöst.
  2. Vispa 5 äggulor i en separat skål. Lägg långsamt till den varma grädden och rör kontinuerligt.
  3. Häll blandningen tillbaka i kastrullen och värm på låg värme, rör om tills den tjocknar och belägger baksidan av en sked.
  4. Ta bort från värmen och tillsätt 1 tesked vaniljextrakt. Låt svalna helt.
  5. Om du inte har en glassmaskin, häll blandningen i en behållare och ställ in den i frysen. Ta ut och rör om varje halvtimme / timme för att förhindra att iskristaller bildas.

Olivoljeglass? Så gör du den supergoda efterrätten

8. Choklad

  1. Smält 200 gram kakaosmör i ett vattenbad.
  2. Blanda i 1 kopp kakaopulver och 1/2 kopp honung eller annan sötning, rör om tills allt är väl blandat.
  3. Häll blandningen i chokladformar eller på ett bakplåtspapper och ställ in i kylskåpet för att sätta sig.
  4. Förvara i kylskåp tills du är redo att äta.

9. Smör

  1. Häll 2 koppar grädde i en matberedare eller mixer och kör på hög hastighet.
  2. Fortsätt mixa tills grädden går igenom både vispad gräddstadie och sedan separerar till smör och smörkärnmjölk.
  3. Sila bort smörkärnmjölken och skölj smöret med kallt vatten, knåda det med händerna tills all resterande vätska har pressats ut.
  4. Förvara i kylskåp.

Håll dig mätt hela dagen – med dessa 7 urnyttiga matvaror

10. Korv

  1. Mal 1 kg kött (t.ex. fläsk, nötkött, lamm) med en köttkvarn. Om du vill, kan du blanda i 1/2 kg fett (t.ex. fläskfett) för extra saftighet.
  2. Blanda köttet med 2-3 teskedar salt och dina favoritkryddor.
  3. Skölj och förbered naturliga eller syntetiska korvskinn. Använd en korvstoppare för att fylla skinnen med köttblandningen.
  4. Bind eller vrid korvarna till önskad längd. De kan sedan grillas, stekas, kokas, rökas, eller frysas för senare användning.

Om du gillar matlistor, får du gärna läs den här:

100 varor – så långt efter bäst före-datumet kan du äta dem

/
/
DIY
/
Mat
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!