Vissa saker passar bara inte i en diskmaskin.
Vissa saker passar bara inte i en diskmaskin. - Foto: Pexels / Illustration Nyheter24

Det ska du ALDRIG sätta i diskmaskinen – kan förstöras direkt

Alla njuter vi av vår trogna diskmaskin – man slipper ju diska själv. Men se upp! Du kan råka ta sönder den lättare än vad du tror.


1. För stora föremål kan skada diskmaskinen

Diskmaskinens inre utrymme är designat för att tillåta fri rotation av sprayarmarna, som sprutar vatten för att rengöra disken. Om du placerar stora föremål, som stora kastruller eller stekpannor, på ett sätt som blockerar dessa armar kan det förhindra att de roterar som de ska. Detta innebär inte bara att diskningen inte kommer att vara lika effektiv, utan det kan också leda till att armarna blir skadade. De kan till exempel böjas, vilket skulle förhindra dem från att rotera även när utrymmet är fritt. För att undvika detta, se till att alltid placera stora föremål på ett sådant sätt att de inte hindrar sprayarmarna från att röra sig fritt.

2. Diskmaskinen kan skadas av små föremål

Små föremål som inte är säkrade ordentligt kan enkelt röra sig runt i diskmaskinen under cykeln. Om de rör sig till fel plats, till exempel in i pumpen, kan de orsaka allvarliga skador. Exempel på sådana föremål kan vara slipsnålar, kapsyler, glasbitar och andra små, hårda föremål. För att undvika detta, se till att alltid säkra små föremål ordentligt. Många diskmaskiner har små korgar eller fickor som är avsedda för sådana föremål. Om din diskmaskin inte har detta, överväga att placera små föremål i en diskmaskinssäker behållare för att hålla dem på plats.

Stinkande kylskåp? Så blir du enkelt av med lukten

3. För mycket smuts kan vara dåligt för din diskmaskin

Medan diskmaskiner är utformade för att hantera smutsiga föremål, kan saker med stora mängder av matrester eller mycket smutsiga föremål leda till problem. Dessa rester kan samlas i maskinens filter, vilket kan förhindra det från att effektivt filtrera ut partiklar från vattnet. Om filtret blir för tilltäppt kan det resultera i att matrester återvänder till cirkulationsvattnet, vilket kan leda till dåligt rengjorda föremål och potentiellt till igensättningar och andra skador på maskinen. Dessutom kan stora matrester som ben eller hårda kärnor också skada maskinens inre komponenter om de rör sig runt under diskcykeln. För att undvika detta, är det bäst att skölja eller skrapa bort större matrester från dina föremål innan du lägger dem i diskmaskinen.

4. Diskmaskinen bör undvika papper och etiketter

Om du sätter in föremål med pappersetiketter eller bitar av papper på dem, kan dessa lossna under diskningen. Papper kan då hamna i diskmaskinens filtersystem och orsaka igensättningar. Dessutom kan bläcket från vissa etiketter lösas upp och potentiellt orsaka fläckar på dina andra föremål. För att förhindra detta, bör du alltid ta bort alla etiketter och pappersbitar från dina föremål innan du lägger dem i diskmaskinen.

Få bort nästan ALLA fläckar – med detta billiga supermaterial

5. Hårt vatten kan skapa problem för din diskmaskin

Hårt vatten innehåller höga halter av mineraler, särskilt kalcium och magnesium. När vattnet upphettas, kan dessa mineraler falla ut och bilda en hård, vit avlagring som kallas kalksten eller kalkavlagringar. I en diskmaskin kan dessa avlagringar byggas upp över tid och täcka insidan av maskinen, inklusive viktiga komponenter som sprayarmarna och uppvärmningselementet. Detta kan påverka maskinens prestanda, minska dess livslängd och orsaka skador. För att förhindra detta bör du regelbundet använda en diskmaskinsrengörare som är utformad för att ta bort kalkavlagringar. Om du har mycket hårt vatten, kan du även behöva använda ett speciellt salt som är utformat för att mjuka upp vattnet i din diskmaskin.

Nu när du vet hur du håller din diskmaskin i toppskick, kan du lära dig hur du gör det med sovrummet:

Svårt att sova? Ta genast bort detta från sovrummet

/
/
/
Hem
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!