En nyttig frukost om dagen är bra för magen!
En nyttig frukost om dagen är bra för magen! - Foto: Illustration Nyheter24 / Pexels

Håll dig pigg hela dagen – med dessa 10 nyttiga frukostar

Att äta en nyttig frukost är viktigt för att få en bra start på dagen. Här är tio nyttiga frukostar som håller dig mätt och pigg hela dagen.


Frukost är känd som dagens viktigaste måltid, med rätta. Efter en lång natts fastande behöver kroppen ny energi för att kunna prestera på bästa sätt under dagen. Varje frukost på den här listan ger dig den energi och de näringsämnen du behöver för att må bra och prestera på topp.

1. Havregrynsgröt med frukt

Havregrynsgröt är en utmärkt frukost. Den är rik på fibrer som håller dig mätt länge. Tillsätt färska eller torkade frukter för extra smak och näring. Denna kombination av havregryn och frukt ger dig en kraftfull start på dagen med en bra balans av protein, kolhydrater och nyttiga fetter.

Havregrynsgröt är en riktigt klassisk frukost som också är nyttig. Foto: Pexels

2. Smoothie med gröna blad och bär

Smoothies är snabba och enkla – de är perfekta för dig som har bråttom på morgonen. Lägg i några gröna blad, som spenat eller grönkål, och en handfull bär i din mixer. Det blir en näringsbomb som kickstartar din dag. Du får i dig vitaminer, mineraler och antioxidanter som din kropp behöver.

Enkla knepen – så får du avokadon att mogna snabbare

3. Äggröra med avokado

Äggröra är en proteinrik frukost som håller dig mätt. Tillsammans med avokado, som innehåller hälsosamma fetter, får du en smakrik och näringsrik start på dagen. Detta alternativ är särskilt bra om du planerar en aktiv dag och behöver extra energi.

Äggröra med avokado är en god och nyttig frukost som alltid går hem. Foto: Pexels

4. Knäckebröd med kalkon och ost

Knäckebröd är en utmärkt källa till fibrer. Kombinera med kalkon och ost för en salt och smakrik frukost. Kalkon är magert och proteinrikt, medan ost bidrar med kalcium. Tillsammans bildar de en näringsrik och välbalanserad frukost.

Håll dig mätt hela dagen – med dessa 7 urnyttiga matvaror

5. Yoghurt med nötter och frön

Yoghurt är ett utmärkt val för en snabb och enkel frukost. Den innehåller probiotika som är bra för din tarmhälsa. Tillsätt nötter och frön för extra protein och nyttiga fetter. Du får en mättande och näringsrik frukost med en härlig krispig känsla.

6. Müsli med mjölk eller yoghurt

Müsli är fyllt med fibrer och näringsämnen. Välj en sort med lågt sockerinnehåll och hög fiberhalt. Tillsammans med mjölk eller yoghurt får du en välbalanserad frukost som håller dig mätt fram till lunch. Den blandade texturen och smaken skapar en njutbar morgonupplevelse.

Här är maten att undvika innan läggdags – kan störa sömnen

7. Pannkakor med bär och kvarg

Vem säger att pannkakor bara är till för helger? Med rätt ingredienser kan de vara en hälsosam frukost. Använd fullkornsmjöl och toppa med färska bär och en klick kvarg. Du får en kombination av protein, fibrer och antioxidanter som håller dig energifylld.

Pannkakor kan vara nyttiga – det gäller bara att välja rätt tillbehör. Foto: Pexels

8. Kokt ägg med knäckebröd och tomat

Ett kokt ägg är en utmärkt proteinkälla. Servera med ett stycke knäckebröd och några skivor tomat för en komplett och balanserad frukost. Denna kombination är inte bara näringsrik, den är också fräsch och lätt, vilket gör den till en perfekt start på dagen.

6 enkla knep – så blir du av med sötsuget på nolltid

9. Fruktsallad med kvarg eller yoghurt

En fruktsallad är ett utmärkt val för en frisk och fräsch start på morgonen. Använd säsongens frukter för bästa smak och näringsinnehåll. Tillsammans med kvarg eller yoghurt får du en frukost full av vitaminer, mineraler och protein. Denna frukost är lätt men ändå mättande.

10. Bananpannkakor med mandelsmör

Bananpannkakor är söta och mättande, perfekta för en längre morgon. Använd mogna bananer för naturlig sötma och toppa med en sked mandelsmör för extra protein och nyttiga fetter. Denna frukost är både näringsrik och delikat, och kommer garanterat att bli en favorit.

LÄS MER: 8 snabba frukostar som är perfekta att äta på väg till jobbet

/
/