England väntar för Sverige i EM-semifinalen.
England väntar för Sverige i EM-semifinalen. - Foto: TT

Obesegrade England väntar för Sverige i EM-semi

Hemmanationen England är obesegrat i fotbolls-EM.Här är vad som väntar Sverige i tisdagens semifinal på Bramall Lane i Sheffield.


Efter fyra spelade matcher har England seglat upp som den kanske största favoriten till EM-guldet.

Hemmanationen inledde mästerskapet på Old Trafford i Manchester genom att, inför rekordpubliken 68 871 åskådare, besegra Österrike med 1–0. Målskytt då blev Arsenalstjärnan Beth Mead, och det visade sig att det inte skulle vara enda gången som hon hittade rätt i turneringen.

1–0-segern mot Österrike fick kanske inte så många att höja på ögonbrynen. Det fick däremot 8–0 mot Norge i nästa omgång.

Engelskorna fullkomligt pulvriserade det norska laget och ledde med sex mål redan efter 41 minuter. När allt var sagt och gjort hade man gjort ytterligare två mål och 8–0 var den största segern i EM:s historia.

Tufft i kvarten

I den avslutande gruppspelsmatchen mot Nordirland fortsatte målen att rulla in och försvaret höll tätt. 5–0 blev det och England tog sig vidare till kvartsfinal på maximala nio poäng och hela 14–0 i målskillnad. Beth Mead var även målbäst i gruppspelet med sina fem fullträffar.

I kvartsfinalen mot Spanien blev det tuffare. Spanien kopplade greppet tidigt och tog också ledningen. Men Englands förbundskapten Sarina Wiegman bytte ut flera nyckelspelare och det gav resultat. Alessia Russo nickade ner Lauren Hemps inlägg och Ella Toone skickade in kvitteringen i 84:e minuten.

Väl i förlängningen klev Georgia Stanway fram och dundrade in ett drömmål för 2–1 och avancemang till semifinal.

Fördel Sverige

+ Världsrankning: 8.

+ Meriter: England gör sitt nionde EM och har som bäst två andraplatser. 1984 förlorade man finalen efter straffar mot Sverige och 2009 blev Tyskland för svårt. I EM 2017 blev det en semifinal för det engelska laget men väl där blev mästaren Nederländerna för svår och man förlorade med 0–3.

+ Statistik mot Sverige: England är ett välbekant motstånd för Sverige. 26 gånger har länderna drabbats samman på fotbollsplanen och historiken är i Sveriges favör. Sverige har 15 segrar att jämföra med Englands tre. Oavgjort har det spelats åtta gånger.

Senast lagen möttes var i bronsmatchen i VM 2019 då Sverige vann med 2–1 efter mål av Kosovare Asllani och Sofia Jakobsson.

+ Stjärnan: Det går att välja och vraka bland stjärnorna i det engelska laget. Men en som ofta sticker ut på planen är Lucy Bronze, 30. Bronze är en komplett högerback med styrkor både i offensiven och defensiven, och utsågs för två år sedan till världens bästa fotbollsspelare av Internationella fotbollsförbundet (Fifa). Högerbacken har i somras skrivit på för spanska mästarklubben Barcelona där hon blir lagkamrat med Fridolina Rolfö.

TT
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!