Frances Tiafoe, USA, är vidare till kvartsfinalen efter att ha slagit ut en av de stora.
Frances Tiafoe, USA, är vidare till kvartsfinalen efter att ha slagit ut en av de stora. - Foto: TT

Tiafoe slog ut Nadal: "En jävla prestation"

Frances Tiafoe satte stopp för Rafael Nadal i US Open-tennisen.Jag spelade en dålig match, han spelade en bra. Jag lyckades inte upprätthålla en hög tennisnivå, säger Nadal.


Rafael Nadal har spelat färdigt i US Open. Amerikanen Frances Tiafoe tog sin kanske främsta skalp hittills i karriären, när han besegrade den 22-faldige grand slam-mästaren med 6–4, 4–6, 6–4, 6–3.

Bristande spelförståelse och för dåliga slag. Så sammanfattade Nadal sin insats.

— Jag rörde mig inte tillräckligt snabbt, han lyckades ta bollen tidigt för ofta, så jag lyckades inte trycka tillbaka honom. Tennis handlar ofta om positionering, annars måste du vara väldigt snabb eller väldigt ung – och jag är inte där nu, säger Nadal.

Samtidigt gav han en erkännande nick åt sin motståndare.

— Bra jobbat av honom, han var bättre än jag var.

"Bortom glädje"

Tiafoe hade svårt att ta in vad som hänt på planen.

— Jag vet inte ens vad jag ska säga just nu. Jag är bortom glädje. Jag kan inte tro det. Han är en av de största genom tiderna. Jag spelade en otrolig tennis i dag, men jag vet inte ens vad som hände.

Han känner att han mognat de senaste åren, och att han är redo att jaga titlar.

— Jag är nöjd med var jag är i livet generellt, jag kan göra som jag vill och på mitt sätt och njuta av sporten som jag älskar.

Vid presskonferensen några timmar senare hade 24-åringen lugnat sig.

— Det var definitivt en jävla prestation. Jag spelade jättebra i dag. Jag antar att jag gick ut och tänkte att jag kunde klara av det. Det hjälper att jag mött honom några gånger, även om det var några år sedan. Jag är en annan person och spelare så jag gick ut och försökte att få det gjort – och gjorde det, säger han.

När han sett giganterna Novak Djokovic, Roger Federer och Nadal spela har han bitvis undrat om han någonsin skulle kunna vinna mot dem. Tanken på det får amerikanen att spricka upp i ett brett leende.

— Nu kan jag berätta för framtida barn och barnbarn att jag besegrade "Rafa". Förhoppningsvis behöver jag aldrig möta honom igen, så jag avslutade med en seger, säger han.

Glad över hyllning

Tiafoe fick också en hyllning från basketlegendaren LeBronJames på Twitter, som skrev "Grattis unge kung! Du förtjänade det!".

— Jag höll på att tappa det i omklädningsrummet, jag blev tokig av att se honom posta det. Jag tänkte: "ska jag retweeta det direkt efter att han skickat det?". Sedan tänkte jag att "nä, jag spelar cool att jag låtsas att jag inte sett det och retweetar det några timmar senare".

Tiafoe är den förste att besegra Nadal i ett grand slam-sammanhang i år. Nadal vann både Australian Open och Franska öppna tidigare i år, men drog sig ur semifinalen i Wimbledon efter en skada, vilket gör att det inte räknas som en förlust.

I kvarten möter Tiafoe Andrej Rublev som slog britten Cameron Norrie med 3–0 i set.

Sinner överlevde drabbning

Jannik Sinner klänger sig med nöd och näppe sig fast i turneringen. Italienaren lyckades efter mycket om och men till sist besegra oseedade Ilja Ivasjka i åttondelen. Men det krävdes fem set, och matchen pågick i nästan fyra timmar.

6–1, 5–7, 6–2, 4–6, 6–3 skrivs slutsiffrorna, som innebär att 21-åringen nu tagit sig till kvartsfinal i alla fyra grand slam-turneringarna.

Även 19-årige Carlos Alcaraz är vidare till kvartsfinal. Spanjoren vann med 3–2 i set efter en nästa fyra timmar lång duell med kroaten Marin Cilic.

TT
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!