Häckens Mikkel Rygaard i matchen mot Qarabag.
Häckens Mikkel Rygaard i matchen mot Qarabag. - Foto: Björn Larsson Rosvall/TT

Häcken föll – efter straffkontrovers

Häcken blåstes på en straff. Sedan föll det regerande svenska mästarlaget mot Qarabag efter ett sent mål i Europa Leagues gruppspel. Det känns som solklar straff, säger Mikkel Rygaard.


Fakta: Häckens kommande matcher i Europa League

26 oktober: Molde-Häcken

9 november: Häcken-Molde

30 november: Häcken-Bayer Leverkusen

14 december: Qarabag-Häcken

Den historiska Europa League-premiären för två veckor sedan blev ingen rolig historia. På bortaplan förlorade Häcken stort mot Bayer Leverkusen (0–4). Efteråt erkände lagkaptenen Samuel Gustafson att det tyska laget var "jävligt bra".

Matchen mot Qarabag på torsdagen blev jämnare. Först med 20 minuter kvar att spela bröt den brasilianske anfallaren Juninho dödläget när han gjorde 1–0 till sitt Qarabag.

Häcken skulle däremot haft straff redan efter tio minuter. Då fälldes Mikkel Rygaard i höjd med straffområdeslinjen. Men den österrikiske domaren Sebastian Gishamer blåste för frispark och backades upp av videogranskningsteamet – trots att reprisbilderna såg ut att visa att kontakten skett innanför straffområdet.

— Han klipper mitt ben inne i boxen så just nu tycker jag att det är straff. Tyvärr så blev det inte så, säger Rygaard efter att själv ha sett bilder från situationen.

"Hemma" på Ullevi

Rygaard var sedan nära att sätta den efterföljande frisparken som strök ribbans överkant.

I mixade zonen möter han upp med en rejäl fläskläpp efter att ha fått en armbåge från Marko Jankovic. En situation där Häcken ville ha ett rött kort.

— Min fru är tandläkarassisten så hon får väl kolla om det är fel på mina tänder, säger Rygaard.

På grund av Uefa-regler spelar Häcken sina europeiska hemmamatcher på Nya Ullevi i stället för på Bravida arena, som inte lever upp till förbundets krav.

De 8 024 supportrar som tagit sig till Ullevi var inte ens i närheten av att fylla upp den – i sammanhanget – gigantiska arenan men lyckades ändå bjuda på förvånansvärt bra stämning i den kalla oktoberkvällen.

Häckens supportrar under torsdagens fotbollsmatch i Europa League mellan BK Häcken och Qarabag.

Förberett för protester

Qarabag kommer ursprungligen från staden Agdam. Men på grund av den blodiga konflikten i området Nagorno-Karabach ödelades staden. Klubben har sedan 1993 spelat sina hemmamatcher i Azerbajdzjans huvudstad Baku.

Efter att nya stridigheter sedan i somras brutit ut berättade tränaren Gurban Gurbanov på onsdagen att han förberett sitt lag på eventuella protestaktioner från läktarhåll.

Några protester märktes däremot inte av. Däremot fick den lilla klick azeriska supportrar som var på plats på Ullevi anledning att jubla efter segermatchen som dessutom ger över sju miljoner i prispengar.

Förlusten innebär att Häcken har noll poäng efter två spelade gruppspelsmatcher. Det har också Molde som i sin tur förlorade mot Bayer Leverkusen i samma grupp.

— Vi tror fortfarande att vi kan gå vidare ur gruppen. Första matchen var tuff men i dag kom vi upp ett steg. Vi kunde ha vunnit, säger Mikkel Rygaard.

TT
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!