Niclas Carlnén har varit Malmö FF:s vd sedan våren 2014 – på hösten samma år nådde klubben Champions League-gruppspelet för första gången och vann även SM-guld.
Niclas Carlnén har varit Malmö FF:s vd sedan våren 2014 – på hösten samma år nådde klubben Champions League-gruppspelet för första gången och vann även SM-guld. - Foto: Johan Nilsson/TT

"Brist på kontinuitet är allsvenskans svaghet"

Malmö FF har 700 miljoner i eget kapital – Elfsborg har knappt 82 miljoner kronor. Men en sak förenar de två SM-guldkonkurrenterna – kontinuitet på ledande positioner. Brist på kontinuitet är generellt sett allsvenskans svaghet, säger MFF:s vd Niclas Carlnén.


Med två SM-guld (2006 och 2012) och tre cupguld (2001, 2003, och 2014) är Elfsborg föreningen som under 2000-talet har utmanat storstadsklubbarna i svensk herrfotboll.

— Det är väl charmen med fotboll och inte minst med allsvenskan, att det går att vinna även om man inte har mest pengar, säger klubbchefen Stefan Andreasson.

— Det är inte så enkelt att Malmö FF vinner med 20 poäng varje år. De gör det bra och vinner ofta, men det finns många andra lag som gör det bra också.

"Det är inte realistiskt att Elfsborg vinner guld överhuvudtaget, men det är roligt att vi kan utmana ibland", säger klubbchefen Stefan Andreasson. Arkivbild.

Skilda världar

Ekonomiskt är det dock skilda världar mellan söndagens två SM-guldkombattanter.

Den skånska storklubben omsatte 588 miljoner kronor förra året (klubbrekord) och gick in i säsongen 2023 med 700 miljoner kronor i eget kapital (också rekord) samt 392 miljoner kronor tillgängligt i plånboken (likvida medel).

Elfsborg är en välmående allsvensk förening, men 145 miljoner kronor i omsättning 2022, ett eget kapital på 81,7 miljoner och 29,6 miljoner kronor i likvida medel är en bra bit ifrån MFF:s verklighet.

— Pengar är inget som bestämmer utfallet i enskilda matcher, säger MFF:s vd Niclas Carlnén.

— Vi har slagit lag i Europa som har högre omsättning än vad vi har och som kanske har bättre spelare på papperet. Vi har tagit oss vidare från två gruppspel i Europa League, trots att det ur ett ekonomiskt perspektiv inte borde vara möjligt.

Resonemanget är även en delförklaring till varför MFF inte lyckats göra allsvenskan till förutsägbar liga med hjälp av alla hundratals miljoner klubben har spelat in via framträdande i tre Champions League- och tre Europa League-gruppspel sedan 2014.

"Inte realistiskt"

— Vi har försökt bygga en organisationen för att klara allsvenskan parallellt med Europaspel. Två gånger har vi lyckats nå gruppspel i Europa och vinna allsvenskan samma år. Det är mycket svårt, men det är egentligen det som är kvittot på framgången, säger Niclas Carlnén och fortsätter:

— Jag tror att det är svårt att vara dominant i allsvenskan bara för att du kanske omsätter två eller tre gånger mer än någon annan.

Samtidigt har MFF trots allt vunnit allsvenskan fem gånger de senaste nio säsongerna – lika många ligatitlar som exempelvis Barcelona och Manchester City har tagit under samma period.

— Det är inte realistiskt att Elfsborg vinner guld överhuvudtaget, men det är roligt att vi kan utmana ibland, säger Stefan Andreasson.

Elfsborgschefen pekar ut flera faktorer bakom det faktum att Boråsklubben slåss om SM-guldet i år, men han återkommer flera gånger till ”kontinuitet”.

Från honom själv, som varit klubbchef sedan 2008 (och sportchef och spelare innan dess), till tränaren Jimmy Thelin som klev på 2018 och därmed är den allsvenske tränaren som just nu suttit längst på sin post.

"Allsvenskans svaghet"

— Vi jobbar tillsammans mot ett gemensamt mål. Vi jobbar hårdare och kan förhoppningsvis vara lite smarta ibland, säger Andreasson.

Även MFF har kontinuitet på ledande positioner i föreningen. Vd Niclas Carlnén och sportchefen Daniel Andersson har exempelvis varit på sina poster sedan 2014 – Andersson var innan dess assisterande tränare och spelare.

— Brist på kontinuitet är generellt sett allsvenskans svaghet. Att ledande befattningar byts ut så ofta som det görs i så många klubbar gör att man nästan börjar om hela tiden. Ska vi bli ännu starkare tillsammans som liga behöver vi vara fler som har en ännu längre kontinuitet, säger Niclas Carlnén.

Markus Rosenbergs återkomst till MFF 2014 var en avgörande faktor när klubben samma år började kvalificera sig till Europaturneringarna.

TT
/
/
/
/
/
/
AIK
/
/
/
/
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!