Joshua Kimmich, i mitten, och klubbkompisar i Bayern München firar nicken som gav 1–0 mot Arsenal. - Foto: Christian Bruna/AP/TT

Kimmich nickade Bayern München till semifinal

Bayer Leverkusen briljerar i Bundesliga och är redan klar tysk mästare. Men Bayern München kan vinna den tyngsta titeln av dem alla – Champions League. 1–0 hemma mot Arsenal och 3–2 totalt innebär semifinalspel.

En av anledningarna till Arsenals lyft den här säsongen har varit ett ramstarkt lagförsvar.

Det rämnar just nu – när det gäller som mest.

Bayern utnyttjade defensiva misstag när den tyska storklubben lämnade London och det första kvartsfinalmötet med ett 2–2-resultat.

I helgen gick Arsenal på nytt bort sig bakåt – och Aston Villa reducerade Arsenals möjlighet att vinna Premier League tack vare 2–0-segern.

Kampen om semifinalplatsen på Allianz Arena var länge en öppen affär. Bayern prickade (Leon Goretzka och Raphael Guirreiro) visserligen samma stolpe två gånger i samma anfall och satte målvakten David Raya på flera svåra prov, men spelmässigt var matchen jämn.

Gabriel Martinelli och Martin Ødegaard hade farliga avslut där Manuel Neuer fick visa varför han är en målvakt av världsklass.

Avgörandet föll i den 63:e minuten. På Raphael Guerreiros vänsterinlägg störtade Joshua Kimmich fram och fick perfekt träff med pannan. Alldeles för många Arsenalspelare – och i synnerhet Martinelli – ägnade sig åt att titta på bollen, inte på Kimmich.

Managern Mikel Arteta slösade ingen tid, plockade ut både Martinelli och Jorginho och satsade offensivt med Gabriel Jesus och Leandro Trossard.

En forcering i jakten på den nödvändiga kvittering som gett förlängning var tanken, men så mycket av en sådan blev det inte. I en sista desperat åtgärd byttes anfallaren Eddie Nketiah in med fem ordinarie minuter kvar.

Inte heller det gav önskat effekt och Arsenals äventyr i Champions League är över. Bayern München kan förbereda sig för semifinalspel med sikte på ett nytt besök i London.