Catch Me Not fortsätter att visa strålande form. Håller den i sig kan det bära hela vägen till OS för valacken och Peder Fredricson.
Catch Me Not fortsätter att visa strålande form. Håller den i sig kan det bära hela vägen till OS för valacken och Peder Fredricson. - Foto: Björn Larsson Rosvall/TT

Catch Me Nots succé tar Fredricson närmare Paris

Henrik von Eckermann leder världscupfinalen inför lördagens avgörande. Det är inte det minsta överraskande. Däremot att Peder Fredricson är hack i häl – på en 18-åring som är i något av sitt livs form.


Etta och tvåa i tidshoppningen, etta och tvåa i torsdagskvällens omhoppning i finalens andra omgång. Om den blågula succén fortsätter när allt ställs på sin spets återstår att se.

Kapaciteten hos ekipaget von Eckermann/King Edward behöver inte utvärderas. De har dominerat hoppsporten de senaste åren.

Den regerande världsmästaren har toppat världsrankningen sedan augusti 2022. Händer inget oförutsett är världsettan det givna ankaret i förbundskaptenen Henrik Ankarcronas OS-lag i sommar.

Fredricson hade sin framgångar i mästerskapen på numera pensionerade All In: OS-silver individuellt 2016, EM-guld 2017, OS-silver igen individuellt och guld i lag 2021 samt VM-guldet i lag 2002.

Valacken Catch Me Not har länge varit en pålitlig partner, men inte av "Allans" kaliber.

Duckade länge OS

18 år är en respektabel ålder för en tävlingshäst i stora internationella sammanhang. Fredricson duckade länge frågor om OS och sade varken bu eller bä. Han ville vänta och se. Först den senaste tiden har han ställt in siktet mot Paris.

Håller Catch Me Not hela vägen in i kaklet i Riyad får han svaret på frågan om hästen klarar fyra tuffa rundor på lika många dagar.

OS är ännu lite svårare än världscupfinalen, men en framgång i den och Fredricson blir högaktuell för ett femte olympiskt spel.

— Framför allt är jag väldigt nöjd med hur hästen hoppar och hur han känns. Jag är väldigt imponerad av honom, sade han efter torsdagskvällens andraplats.

Förbundskapten Henrik Ankarcrona är på plats in Riyad och har nära kontakt med sina landslagsstjärnor. Med drygt tre månader kvar till OS-hoppningarna i slottsparken i Versailles har han angenäma problem.

Förbundskaptenens tuffa val

Vilka två ryttare ska komplettera von Eckermann? Vilka måste han ge negativa besked?

Kampen om platserna är stenhård. Vid sidan av Peder Fredricson finns brodern Jens som med sin "Cosmo" var med och tog VM-guldet 2022 och ledde laget till EM-guldet i somras.

Rolf-Göran Bengtsson ingick i det senare laget och vill till Paris. Liksom Wilma Hellström. Och förstås Malin Baryard Johnsson, OS- och VM-guldmedaljör 2021 och 2022 med Indiana.

Den 30 juni, i samband med Global Champions Tour-tävlingen på Stockholms stadion, meddelar Ankarcrona vilka tre plus en reserv som får kvittera ut OS-kavajer.

TT
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!