Simmarna tilläts tävla i OS i Tokyo. Arkivbild.
Simmarna tilläts tävla i OS i Tokyo. Arkivbild. - Foto: Hassan Ammar/AP/TT

Vändningen: utredare ser över dopningsfallen

Kritikerna får som de vill. Antidopningsorganisationen Wada ber en oberoende utredare titta på fallet med 23 kinesiska simmare som testades positivt för en hjärtmedicin, men aldrig stängdes av under utredning.


Wada ska också skicka ett utredningsteam till Kina för att se över Kinas antidopningsprogram som leds av Chinada.

Efter medieavslöjandet att 23 kinesiska simmare aldrig stängdes av under utredning och sedan kunde ställa upp i OS 2021, har Wada fått skarp kritik. Detta efter att varken ifrågasätta Chinadas felaktiga handhavande eller ha gjort fallet offentligt.

Att Wada nu tillsätter en oberoende utredning, som kritikerna krävt, betyder inte att aintidopningsorganisationen tillstår att man gjort fel. Tvärtom.

"Wadas integritet och rykte är under attack. Under de senaste dagarna har Wada orättvist anklagats för allvarlig partiskhet gentemot Kina genom att inte skicka fallet till Cas (idrottens skiljedomstol). Vi fortsätter att förneka de falska anklagelserna", säger ordföranden Witold Banka.

Den schweiziske åklagaren Eric Cottier ska göra utredningen.

De kinesiska simmarna friades från dopning då den kinesiska utredningen visade att de fått i sig hjärtmedicinen trimetazidin genom kontaminerad mat.

TT
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!