Skellefteåspelare firar SM-guldet. Laget vann finalserien mot Rögle med 4–1 i matcher. - Foto: Johan Löf/TT

Johnson guldskytt – Skellefteå bröt förbannelsen

Finalförbannelsen är bruten. Andreas Johnson sköt guldmålet när Skellefteå tog sin fjärde SM-titel – den första på tio år – efter 2–0 i den femte finalen mot Rögle. För första gången fick klubben vinna guld på hemmais.

Fakta: Senaste årens mästare

2024: Skellefteå.

2023: Växjö.

2022: Färjestad.

2021: Växjö.

2020: slutspelet inställt på grund av pandemin.

2019: Frölunda.

Efter fyra raka finalförluster sedan guldet 2014 kom den fullträff som hela norra Västerbotten trånat efter.

Lagkaptenen Pär Lindholm har varit med om alla fyra förluster och nu fick 32-åringen äntligen vinna efter 4–1 i matcher.

Andreas Johnson sköt guldmålet och Max Lindholm gjorde 2–0 i tom bur.

Spel- och chansmässigt var hemmalaget helt överlägset i den femte finalen.

Men gästernas målvakt Christoffer Rifalk storspelade och den skrala utdelningen för hemmalaget innebar dramatik in i det sista.

Stora guldglädjen

Till slut bröt jublet ut och spelarna kastade hjälmar, klubbor och handskar rakt upp i luften.

Ett utsålt Skellefteå Kraft arena, 5 801 åskådare, tog i från tårna och skapade en stämning som var något utöver det vanliga.

Det har varit en hel del snack mellan lagen under finalserien vem som egentligen har den mest högljudda publiken.

Skellefteås Andreas Johnson skriker ut sin glädje efter ledningsmålet.

Men om trumhinnorna fladdrat i matcherna i Ängelholm var det sannerligen samma sak den här måndagskvällen i Skellefteå.

Hemmalaget överlägset

Efter en jämn inledning, där hemmalaget skapade några vassa chanser, tog Skellefteå sedan över fullständigt i senare delen av första perioden.

Jonathan Johnson fick den stora chansen – men missade öppet mål.

— Det var ingen felträff, men sånt som händer i bland, säger han till TV4 Play om det missade läget.

Nästan hela andra perioden blev en likadan Skellefteåpress – till viss del tack vare tre numerära överlägen.

Till slut kom ledningsmålet. Och det var Johnson som slog till – men lillebror Andreas.

Tvåmålsskytt senast i 2–1-segern i Rögle slog han till på nytt och prickade krysset bakom storspelande Röglemålvakten Christoffer Rifalk.

— Helt okej period. Vi lyckades göra ett mål på tre powerplay, men vi borde ha gjort ett till, säger Andreas Johnson.

Efter två perioder var skottstatistiken 31–10 i hemmafavör. Rögle skapade en farlig chans i en tilltrasslad situation i powerplay genom Simon Ryfors. Röglecentern var besviken över sitt lags spel:

— Vi har haft sån jäkla energi hela slutspelet, jag vet inte var den är i dag. Det här är vår klart sämsta match i slutspelet.

Då var dessutom Rögle piskat att vinna för att inte säsongen skulle vara över och guldet förlorat.

Så blev det också. Ängelholmslaget kunde aldrig resa sig.

Rögles Daniel Zaar och Skellefteås Linus Lindström i kamp om pucken.