Timrås stjärnback går mot ytterligare en bra säsong.
1 av 3
Timrås stjärnback går mot ytterligare en bra säsong. - Foto: Ralf Bergman / SCANPIX
2 av 3
- Foto: Mikael Fritzon / SCANPIX /
Mattias Karlsson, näste man på listan.
3 av 3
Mattias Karlsson, näste man på listan. - Foto: Stig Kenne / SCANPIX

Elitidrottaren som lider av "övervikt"

Enligt den kontroversiella hälsoberäkningsmetoden Body Mass Index, ska en av elitseriens bästa backar lida av närmast kraftig övervikt. Här är elitseriens åttonde "tjockaste" spelare.


Listan över elitserielagens tjockisar

Nyheter24 har fastställt listan utifrån indexet BMI som beräknar vanliga människors välmående. För att räkna ut sitt BMI tar man vikten dividerat på längden i kvadrat; vikt/(längd * längd).

Värdet man får ut sätts sedan in i en skala, där ett BMI-värde på under 19 innebär att man lider av undervikt. 19-25 anses vara "normal"-vikt. Ett värde på 26-30 innebär att man är överviktig och om man har över 30 lider man av fetma och löper stor risk att dö i förtid.

BMI är anpassat för att normala människor ska kunna fastställa sitt välmående - extremt vältränade människor som elitidrottare har inget värde av att avläsa sitt fysiska välmående på denna skala.

1. ?

2. ?

3. ?

4. ?

5. ?

6. ?

7. Oscar Hedman, 184 cm, 96 kg. BMI: 28,7

8. Mattias Karlsson, 190 cm, 103 kgg. BMI: 28,5.

9. Johan Larsson, 180 cm, 92 kg. BMI: 28,4.

10. Pär Albrandt. 170 cm, 82 kg. BMI: 28,3.

TIMRÅ. Mattias Karlsson är näste man till rakning i Nyheter24:s stora granskning av elitseriespelarnas hälsotillstånd.

När det kommer till den allmänna massan, använder många amatördietister sig av den omtalade uträkningsmetoden Body Mass Index (BMI). Men frågan är hur det fungerar när det kommer till välmeriterade elitidrottsmän som Karlsson?

Karlsson är Timrås framgångsrike backklippa, som under säsongen stått för fyra mål, fem framspelningar och har ett plus/minus på 9 mål framåt. Helt enkelt ett bra, rekorderligt snitt för en av seriens bättre och mer vältränade försvarare.

Däremot kan man ifrågasätta den tidigare AHL-spelaren på en specifik punkt, är han verkligen tillräckligt vältränad? Med ett BMI-värde som överstiger 28,5 är Karlsson enligt tabellen direkt överviktig.

Vad får det för konsekvenser?

Vad man kan läsa av är att under sin senaste säsong i den amerikanska reservligan tillsammans Binghamton Senators spelade Karlsson sammanlagt 73 matcher och stod för 51 poäng. Ett snitt han aldrig varit i närheten av i den svenska högstaligan, vilket endast kan betyda tre saker.

Antingen är elitserien en betydligt mycket tuffare serie än vad vi svenskar förstått, AHL är betydligt sämre än vad vi alla tror eller så har Karlsson förlorat formen på grund av sina 103 kilogram tunga och 190 centimeter långa kropp.

Nyheter24 har däremot all anledning att varken bekräfta eller tro extra mycket på något av de framlagda förslagen. Om man skulle specialgranska redaktionen talar mycket för att samma index som Karlssons skulle uppnås, men här lyser elitidrottarna med sin frånvaro.

Se när Mattias Karlsson visar upp att han sannerligen är en elitidrottsman.

Mattias Karlsson har sökts utan framgång för kommentar om hedern att hamna på denna åtråvärda lista.

BMI
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!