Järnkaminerna ställer in JK-dagen.
1 av 2
Järnkaminerna ställer in JK-dagen. - Foto: Henrik Montgomery/SCANPIX
De är rädda för mer polisbrutalitet.
2 av 2
De är rädda för mer polisbrutalitet. - Foto: Joel Marklund/SCANPIX

Dif-fansen ställer in supporterdag: "Det är inte säkert"

Efter oroligheterna i samband med 08-derbyt. Nu ställer Järnkaminerna in JK-dagen.


STOCKHOLM. Djurgårdens supporterförening ställer in Järnkaminernas dag, ett evenemang som inträffar en gång om året och som vanligtvis brukar bli en ordentlig hockeyfest. Det här året skulle det ha ägt rum i hemmamötet med Skellefteå, men nu ställs den alltså in - i protest mot polisens brutalitet i samband med 08-derbyt mellan Dif och AIK.

"Att det inte är säkert, vare sig rättssäkert eller fysiskt säkert, att gå på hockey är uppenbart och vi har därför tyvärr inget annat val än att ställa in Järnkaminernas dag eftersom vi inte kan uppmana våra medlemmar och Djurgårdare i allmänhet att vistas i en otrygg miljö", skriver de i ett pressmeddelande.

De fortsätter:

"Det vi kan säga redan nu är att det är dags att säga stopp. Det är fullständigt oacceptabelt att bli behandlad värre än djur bara för att man råkar ha hockey och DIF som intresse. Den aggressivitet och attityd som uppvisades på derbyt var skrämmande att se och mest skrämmande var att den kom från personer i uniformer".

Omkring 100 personer omhändertogs av polisen i många andra avviserades bort från Globen, i flera fall helt utan orsak hävdar Järnkaminerna. En av de som fick lämna området var supporterföreningens ordförande Dan Blomberg, som direkt efter matchen lade ned den löpande dialogen med Stockholmspolisen.

"Vi bevittnade ingripanden från ordningsvakter och poliser som om de förekom på stan skulle kallas för misshandel", skriver de.

Inget tifo

JK-dagen brukar vanligtvis locka massvis med supportrar till Hovet. Men den här gången kommer varken supporterföreningen eller Fabriken, som organiserar tifo, att göra någonting.

"Matchen kommer att spelas som vanligt, men vi kommer inte ha någon del i arrangemanget och Fabriken kommer inte att genomföra något tifo. Deras tifoverksamhet på hockeyn är nedlagd tills vidare på grund av det som hänt".

/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!