- Foto: Pexels

26/7 Esperantodagen

Esperantodagen, som firas varje år den 26 juli, är en hyllning till det konstruerade språket Esperanto och dess betydelse för internationell kommunikation och kulturell sammanhållning.


Vad är Esperanto

Esperanto, som skapades med ambitionen att vara ett enkelt och rättvist internationellt kommunikationsmedel, har sedan dess blivit ett symboliskt verktyg för att främja fred, förståelse och dialog mellan människor över nationsgränserna. Språket är utformat för att vara lätt att lära och förstå, och det saknar de grammatiska komplexiteter och svårigheter som många naturliga språk kan ha.

Hur firas Esperanto dagen den 26 juli?

Firandet av Esperantodagen sker över hela världen, med olika evenemang och aktiviteter som syftar till att främja språket och dess kultur. Många esperantister, det vill säga personer som talar eller studerar Esperanto, deltar i konferenser, seminarier och workshops där de kan träffas och utbyta idéer.

En populär tradition på Esperantodagen är att organisera kulturella evenemang, såsom konserter, teaterföreställningar och filmvisningar, där allt sker på eller med inslag av Esperanto. Dessa evenemang ger människor möjlighet att uppleva den unika kulturella världen som Esperantospråket har fört med sig genom åren.

Temadagar kalender - alla datum

Nyfiken på fler temadagar? Här är vår kalender med alla temadagar

Läs även

22/7 Approximativa pi-dagen

23/7 Varmkorvens dag

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

13/5 – Receptionistens dag

3 dagar sedan 13:45

12/5 – Massagens dag

3 dagar sedan 13:30

11/5 – Chokladbollens dag

3 dagar sedan 13:18

10/5 – Internationella SLE-dagen

7 Maj, 16:31

9/5 – Europadagen

7 Maj, 16:25

8/5 – Röda Korsets dag

7 Maj, 16:12