- Foto: Pexels

8/8 – Kräftpremiär

När augusti månad närmar sig blir förväntningarna och feststämningen på topp i hela Sverige. Det är dags för kräftpremiär, en tradition som får såväl unga som gamla att samlas runt dukade bord och frossa i de delikata röda skaldjuren


Kräftpremiär – 8 augusti

Kräftpremiären är en gammal svensk tradition som har sina rötter i 1800-talet. Ursprungligen var kräftfiske en verksamhet som krävde tillstånd och endast var tillgänglig för kungligheter och adel. Men när reglerna kring kräftfiske ändrades och fler fick möjlighet att fiska dessa läckra skaldjur blev det snabbt en folkkär tradition.

Traditionen med kräftpremiär har blivit en viktig del av den svenska sommaren, och den har även fått internationell uppmärksamhet, lockande turister från när och fjärran för att uppleva denna kulinariska och festliga högtid.

Hur firas kräftpremiären den 8 augusti?

Den 8:e augusti infinner sig en unik och speciell stämning runt om i landet när det är dags för Kräftpremiär. Människor dukar upp långbord utomhus, gärna i trädgårdar, vid sjöar eller i parker, och dekorerar med färgglada lyktor och ljusslingor. Kräftor kokas i stora grytor med dill och andra kryddor, och de serveras tillsammans med läckra tillbehör som bröd, ost, knäckebröd och olika sorters sill.

Det är vanligt att festdeltagarna klär sig i traditionella mönstrade kräftskivor, och många bjuder även in vänner och familj för att fira tillsammans. Kräftpremiären är alltid förknippad med skratt och glada tillrop när gästerna lyfter sina snapsglas och sjunger snapsvisor. Snapsvisor är en viktig del av firandet och det är ett konststycke i sig att lära sig de klassiska melodierna och orden som går hand i hand med skålandet.

Temadagar kalender - alla datum

Nyfiken på fler temadagar? Här är vår kalender med alla temadagar

Läs även

5/8 Hattens dag

6/8 Internationella dagen för frisk andedräkt

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!