- Foto: Pexels

27/8- Porslinets dag

Porslinets skönhet och dignitet har länge fängslat våra sinnen, och varje år den 27 augusti firas porslinets dag.


Porslin – historia

Porslinets historia sträcker sig långt tillbaka i tiden och är en kulturell skatt som har överlevt århundraden av förändringar. Ursprungligen utvecklades porslin i Kina under det första årtusendet och var en av världens mest beundrade och eftertraktade konstformer. Dess styrka och skörhet, dess glänsande yta och oändliga variationsmöjligheter gjorde det till en symbol för lyx och sofistikering.

Under tidigmodern tid spreds porslinet över världen via handelsrutter, och det blev en statussymbol bland adeln i Europa. Kungliga och aristokratiska hov visade upp sina samlingar av porslin som tecken på deras rikedom och smak. Därmed växte porslinet inte bara som ett värdefullt material utan också som en spegel av kultur och social status.

Hur firas porslinets dag den 27 augusti?

  • Utställningar och museum: Gå på utställningar och museum med historiska porslinssamlingar där man kan njuta av att beundra de vackra mönstren och lärdomen om porslinets tillverkning och inflytande på konst och kultur.
  • Workshops: För dem som önskar att själva prova på konsten att arbeta med porslin, erbjuds workshops och skapande verkstäder. Här kan deltagare lära sig tekniker som handmålning, glasering och formning för att skapa sina egna unika porslinsföremål.

  • Auktioner och marknader: Porslinsentusiaster har ofta chansen att utöka sina samlingar genom att delta i porslinsauktioner eller besöka specialiserade marknader. Dessa evenemang ger möjlighet att hitta sällsynta och värdefulla porslinsskatter samtidigt som man engagerar sig i en gemenskap av likasinnade samlare.

Temadagar kalender - alla datum

Nyfiken på fler temadagar? Här är vår kalender med alla temadagar

Läs även

25/8- Quiz of the day

26/8- Alla hundars dag

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

13/5 – Receptionistens dag

3 dagar sedan 13:45

12/5 – Massagens dag

3 dagar sedan 13:30

11/5 – Chokladbollens dag

3 dagar sedan 13:18

10/5 – Internationella SLE-dagen

7 Maj, 16:31

9/5 – Europadagen

7 Maj, 16:25

8/5 – Röda Korsets dag

7 Maj, 16:12