- Foto: Pexels

1/9 Fluortantens dag

Den 1 september närmar sig med stormsteg, och det är dags att kasta ljus över en av tandvårdens hjältar – fluor!


Bakgrund till flour

Fluor är en naturligt förekommande kemisk förening som finns i jordskorpan och i vattenkällor. Upptäckten av dess hälsofördelar inom tandvården skedde under 1900-talets början. Forskare upptäckte att områden med högre naturlig fluorhalt i dricksvattnet hade färre problem med karies och hål i tänderna. Detta ledde till införandet av fluorerat vatten och fluorerade tandkrämer, vilket har bidragit till att minska förekomsten av karies och stärka tandemineraliseringen. Så på Fluortantens Dag, låt oss hylla detta ämne som håller våra leenden starka!

Hur firas Fluortantens dag den 1 september?

Hä är tre sätt att fira Fluortantens dag:

Middag med flourtema: Bjud in vänner och familj till en underhållande fest med en "fluorid" twist. Servera läckra drycker och snacks som innehåller naturligt förekommande fluorämnen, som grönsaker och te. Dela också med dig av fakta om tandhälsa och de positiva effekterna av fluor på våra tänder.

Matlagning: Låt din matlagningsfantasi flöda med en fluoridinspirerad meny! Skapa läckra rätter och drycker som hyllar fluor - tänk drinkar med blå nyanser och dekorationer som påminner om tandemaljen.

Temadagar kalender - alla datum

Nyfiken på fler temadagar? Här är vår kalender med alla temadagar

Läs även

30/8 - Stranddagen

31/8 - Polisens dag

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!