Internationella sköldpaddsdagen firas 23 maj varje år.
Internationella sköldpaddsdagen firas 23 maj varje år. - Foto: Pexels

23/5 – Sköldpaddans dag

Den 23 maj varje år infaller den Internationella sköldpaddsdagen, eller Sköldpaddans dag. Här är allt du behöver veta om temadagen.


Varje år den 23 maj firas Internationella Sköldpaddsdagen, en dag dedikerad till att uppmärksamma och skydda världens sköldpaddor. Detta initiativ lanserades 2000 av American Tortoise Rescue (ATR) och har sedan dess vuxit till ett globalt evenemang som engagerar miljöentusiaster, djurälskare och organisationer världen över.

Sköldpaddornas roll i ekosystemet

Sköldpaddor spelar en viktig roll i många ekosystem. De hjälper till att kontrollera populationer av växter och smådjur, sprider frön och bidrar till att hålla havsgräsängar och korallrev friska. Genom att äta överflödiga alger på korallrev hjälper sköldpaddor till att förhindra att koraller kvävs, vilket i sin tur upprätthåller en biologisk mångfald i marina miljöer.

Hoten mot sköldpaddorna

Trots sin viktiga ekologiska roll står sköldpaddor inför många hot. Förlust av livsmiljöer, klimatförändringar, olaglig handel med sköldpaddor och deras ägg, föroreningar och bifångst i fiskenät är några av de allvarligaste problemen. Dessa faktorer har lett till att flera arter av sköldpaddor nu är hotade eller utrotningshotade.

Hur firas Internationella Sköldpaddsdagen den 23 maj?

Internationella Sköldpaddsdagen är en möjlighet för människor att lära sig mer om sköldpaddor och hur man kan bidra till deras bevarande. Djurparker, naturreservat och miljöorganisationer organiserar evenemang såsom föreläsningar, utställningar och aktiviteter för barn. Skolor och samhällen uppmuntras att delta genom att skapa konstverk, skriva uppsatser eller delta i lokala rengöringsaktiviteter för att skydda sköldpaddornas livsmiljöer.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!