Mors dag firas den sista söndagen i maj varje år.
Mors dag firas den sista söndagen i maj varje år. - Foto: Pexels

Allt om Mors dag

Mors dag firas alltid den sista söndagen i maj – i år infaller dagen den 26 maj. Här är allt du behöver veta om mors dag – när den firas, varför den firas och hur den kan firas!


Mors dag är en dag som firas till ära av mödrar och moderskap över hela världen. Det är en speciell dag då vi uppmärksammar och uppskattar våra mödrar för deras kärlek, omsorg och allt de gör för oss. I denna artikel kommer vi att utforska allt om mors dag – från dess historia och traditioner till tips på hur du kan fira denna dag på bästa sätt.

Varför firar vi mors dag?

Mors dag har en lång och fascinerande historia som sträcker sig tillbaka till antikens Grekland och Rom. Under dessa tider firade man modersfigurer och moderskap genom olika festivaler. I Grekland hedrades Rhea, moder till gudarna, medan romarna firade Hilaria till ära av Cybele, en modergudinna.

Den moderna mors dag som vi känner till idag har sitt ursprung i USA. Anna Jarvis anses vara grundaren av mors dag. Hon startade kampanjen för en nationell mors dag i början av 1900-talet som ett sätt att hedra sin egen mor, Ann Reeves Jarvis. Den första officiella mors dag firades den 10 maj 1908, och 1914 blev det en nationell helgdag i USA efter ett beslut från kongressen.

När firar vi mors dag i Sverige?

I Sverige firas mors dag den sista söndagen i maj. Traditionen kom till Sverige 1919, inspirerad av firandet i USA. Dagen har sedan dess vuxit i popularitet och firas nu av många svenskar med blommor, presenter och olika aktiviteter för att visa uppskattning för sina mödrar.

Hur firar vi mors dag?

En av de mest populära sätten att fira mors dag är genom att ge blommor och presenter. Klassiska blommor som rosor, liljor och tulpaner är alltid uppskattade. Presenterna kan vara allt från smycken och parfym till handgjorda kort och personliga gåvor.

Mors dag är också en dag för familjen att samlas och spendera tid tillsammans. Många väljer att äta en speciell måltid tillsammans, antingen hemma eller på restaurang. Andra populära aktiviteter inkluderar utflykter, picknickar eller helt enkelt att umgås och njuta av varandras sällskap.

Tips för att fira mors dag

Personliga gåvor

En av de mest uppskattade typerna av gåvor är de som är personliga och visar att du lagt ner tid och tanke på dem. Detta kan vara ett handgjort kort, en fotobok med minnen eller något annat som har en personlig touch.

Upplevelser

Att ge en upplevelse som present är också ett fantastiskt sätt att fira mors dag. Detta kan vara allt från en spa-dag, en matlagningskurs, en vinprovning eller en konsertbiljett. Upplevelser skapar minnen som varar länge och visar att du verkligen bryr dig.

Överraskningar

Om du vill göra något extra speciellt kan du planera en hemmagjord överraskning. Det kan vara en hemlagad middag, en bakelse eller ett överraskande frukost på sängen. Att lägga ner tid och kärlek på något hemlagat visar verkligen uppskattning.

Varför är mors dag viktig att fira?

Att visa uppskattning

Mors dag är en viktig dag eftersom det ger oss möjlighet att visa uppskattning för våra mödrar och allt de gör för oss. I en hektisk vardag är det lätt att glömma bort att tacka dem för deras kärlek och stöd. Mors dag ger oss en chans att stanna upp och verkligen visa hur mycket vi bryr oss.

Att stärka familjebanden

Firandet av mors dag stärker också familjebanden. Det är en dag för familjen att komma samman, fira och skapa minnen tillsammans. Detta bidrar till en starkare och mer sammanhållen familj.

Hur firar andra länder mors dag?

Mors dag i USA

I USA firas mors dag den andra söndagen i maj. Traditionerna liknar de svenska med blommor, kort och presenter. Det är också vanligt att barnen gör något speciellt för sina mödrar, som att laga frukost eller planera en dag fylld med aktiviteter.

Mors dag i Storbritannien

I Storbritannien firas mors dag på en annan tidpunkt än i Sverige, nämligen den fjärde söndagen i fastan, vilket kallas "Mothering Sunday". Traditionerna inkluderar att gå till kyrkan och ge presenter och blommor till mödrar.

Mors dag i Japan

I Japan firas mors dag den andra söndagen i maj, precis som i USA. En vanlig present är röda nejlikor, som symboliserar mödrars kärlek och styrka. Barnen ger ofta handgjorda gåvor och teckningar till sina mödrar.

Hylla mamma på mors dag!

Mors dag är en viktig och älskad högtid som ger oss möjlighet att visa uppskattning för våra mödrar och stärka familjebanden. Genom att ge blommor, presenter och spendera tid tillsammans kan vi visa hur mycket våra mödrar betyder för oss. Oavsett hur du väljer att fira mors dag, är det viktigaste att göra det med kärlek och omtanke.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!