Det finns många bra alternativ till kemikalier när man ska rengöra grillen.
Det finns många bra alternativ till kemikalier när man ska rengöra grillen. - Foto: Pexels

​Så rengör du enkelt grillen – utan giftiga kemikalier

Många av oss tycker nog att det känns lite konstigt att rengöra grillen med giftiga kemikalier, men ofta fungerar dessa välbeprövade hursmorsknep minst lika bra.


Nu när grillningssäsongen är i full gång kan det vara en utmaning att hålla grillen ren och fungerande. Fastbränd mat, fett och sot kan vara svåra att få bort, vilket gör att många vänder sig till starka rengöringsmedel, ofta gjorda på farliga kemikalier.

Men visste du att du faktiskt kan få din grill skinande ren med bara några få hushållsartiklar istället? Här är fyra miljövänliga och icke-giftiga metoder att prova.

1. Aluminiumfolie

Det här är ett bra och ekonomiskt alternativ som du förmodligen redan har hemma. Riv av en bit folie, krumma till den till en boll och använd den som en grov svamp för att skrubba bort fastbränd mat och sot. Detta fungerar bäst när grillen fortfarande är lite varm (men inte för het att röra vid).

2. Bakpulver

Bakpulver är en utmärkt naturlig rengöringsprodukt. Strö lite över grillgallret, låt det sitta i några minuter och skrubba sedan bort det. Skölj med vatten och upprepa vid behov. Det alkaliska bakpulvret hjälper till att lösa upp och ta bort envisa fläckar.

3. Vit vinäger 

Vit vinäger är en annan utmärkt naturlig rengöringslösning. Blanda lika delar vatten och vit vinäger i en sprayflaska. Spraya på grillgallret, låt det sitta i några minuter och skrubba sedan rent. Vinägern hjälper till att lösa upp fastbränd mat och smuts.

4. Salt och potatis

Här är en riktig klassiker. Skär en stor potatis på hälften. Doppa snittytan i grovt salt och skrubba sedan grillgallret. Saltet fungerar som ett slipmedel och potatisen håller saltet på plats och fungerar också för att ta bort smuts.

Dessa icke-giftiga och effektiva rengöringsmetoder gör jobbet lika bra som traditionella rengöringsmedel, samtidigt som de bidrar till att skydda miljön. Så nästa gång du behöver rengöra din grill, prova dessa metoder. Din grill (och miljön) kommer att tacka dig.

LÄS MER: Bikarbonat – 50 sätt att använda det på

/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!