Sju långfilmsdokumentärer tävlar i kategorin Tempo dokumentary award. 'Calendar girls' är en av dem. Pressbild.
Sju långfilmsdokumentärer tävlar i kategorin Tempo dokumentary award. 'Calendar girls' är en av dem. Pressbild. - Foto: TT

De tävlar på dokumentärfestival

Det är filmen "Calendar girls", en feelgood-dokumentär om kvinnlig gemenskap med dans i fokus, som öppnar årets festival. Filmen, gjord av Maria Loohufvud och Love Martinsen, får världspremiär på amerikanska Sundance-festivalen strax innan den når Tempopubliken.


Andra filmer som tävlar är Max Erikssons "The scars of Ali Boulala", som handlar om en 16-årig som i mitten av 1990-talet lämnade Stockholm och sin familj för att bli skateboardproffs i Los Angeles, och Maud Nycanders "Kärlek & skilsmässa", som är en uppföljning av "Kärlek och fiskpinnar" från 2004.

Bland bidragen finns också två krigsskildringar. I Manal Masris "Touching freedom" möter publiken två kurdiska studenter från Kobane som filmade det blodiga krigsförloppet då terrorrörelsen IS tog kontroll över deras hemstad.

Magnus Gerttens "Nelly & Nadine" är en kärlekshistoria som delvis utspelar sig i koncentrationslägret Ravensbruck, och det är Nellys barnbarn som delar med sig av sin mormors gripande kärlekshistoria via dagböcker, kärleksbrev och filmrullar.

Dokumentärfestivalen arrangeras i samarbete med Filminstitutet. Prissumman på 75 000 kronor går till vinnande films regissör.

Tempo äger rum den 7–13 mars i Stockholm och sänds även i år digitalt.

TT
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!