Pablo Picassos barnbarn Marina Picasso och hennes son Florian Picasso visar upp delar av det keramiska verk av Pablo Picasso som nu ska bli digital konst i 1010 exemplar.
Pablo Picassos barnbarn Marina Picasso och hennes son Florian Picasso visar upp delar av det keramiska verk av Pablo Picasso som nu ska bli digital konst i 1010 exemplar. - Foto: TT

Picassos arvtagare säljer digitala konstverk

Non-fungible token, NFT, är en typ av kryptoteknik som bland annat används vid försäljning och ägande av digital konst. I praktiken handlar det om ett digitalt äkthetscertifikat som kan kopplas till digital konst eller annat som kommer i digital form, som ljudfiler eller videoklipp.


— Vi försöker bygga en bro mellan NFT-världen och konstvärlden, säger Florian Picasso, konstnärens barnbarnsbarn, när verket – delvis – visades upp i Genève under onsdagen.

För att boosta intresset för lanseringen visar konstnärens ättlingar endast upp baksidan av det keramiska godset, som enligt barnbarnet Marina Picasso dateras till oktober 1958.

— Verket föreställer ett ansikte och det är väldigt uttrycksfullt, glatt och lyckligt, säger hon.

En del av intäkterna för de digitala konstverken, som ska säljas i 1 010 exemplar, kommer att doneras till välgörenhet. Onlineförsäljningen startar på fredag ​​genom plattformarna Nifty Gateway och Origin Protocol.

Familjen säger att ett av målen med försäljningen är att även få yngre generationer att upptäcka Picasso.

— Jag tror att det passar in i Picassos arv eftersom vi hyllar honom och hans sätt att arbeta som alltid var kreativt, säger Florian Picasso.

TT
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!