Den 18 augusti knivskars flera personer i centrala Åbo​ i vad som i efterhand har betraktats som ett terrordåd.
1 av 2
Den 18 augusti knivskars flera personer i centrala Åbo​ i vad som i efterhand har betraktats som ett terrordåd. - Foto: TT Nyhetsbyrån / Google Maps
Idag häktades fyra personer misstänkta för inblandning i dådet. Två av de häktade misstänks för samma brott: mord och mordförsök i terrorsyfte.
2 av 2
Idag häktades fyra personer misstänkta för inblandning i dådet. Två av de häktade misstänks för samma brott: mord och mordförsök i terrorsyfte. - Foto: TT Nyhetsbyrån / Google Maps

18-åring som häktats för terrordådet i Åbo har bott i Sverige

En 18-årig man som häktats misstänkt för medhjälp till det misstänkta terrordådet i Åbo har bott i Sverige – i flera år.


Den 18 augusti knivskars flera personer i centrala Åbo i vad som i efterhand har betraktats som ett terrordåd.

Idag häktades fyra personer misstänkta för inblandning i dådet. Två av de häktade misstänks för samma brott: mord och mordförsök i terrorsyfte.

En av de misstänkta är en 18-årig gatupojke från Marocko. Under flera år levde han i Sverige. Han kom till Sverige som 14-åring och sökte uppehållstillstånd, det visar en granskning som Dagens Nyheter och den finska tidningen Helsingin Sanomat har gjort.

Bildkälla: TT Nyhetsbyrån / Google Maps

18-åringens inblandning i det misstänkta terrordådet är fortfarande oklar, men brottsmisstanken är medhjälp till terrorbrott.

Svenska polisen ska sedan oktober 2015 ha haft i uppdrag att utvisa pojken från Sverige. Hur och när han tog sig till Finland är i nuläget oklart, men han dömdes i juli 2016 av tingsrätten i Åbo för sexövergrepp till villkorligt fängelse i fem månader, skriver DN.

Se klippet om när flera personer skadades efter knivattacken i Åbo:

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Har du varit i Åbo?
Tack för din röst!