"Arbogakvinnans" tid bakom lås och bom har kantats av bråk.
"Arbogakvinnans" tid bakom lås och bom har kantats av bråk. - Foto: Alexander Larsson Vierth/TT och Viaplay

Så lever Johanna Möller i fängelset – efter Arbogafallet

Johanna Möller dömdes 2017 till livstids fängelse för mord och mordförsök på sina föräldrar. Den så kallade "Arbogakvinnans" tid bakom lås och bom har kantats av bråk. Hon har bland annat anklagats för att ha utfärdat en dödsorder och begärt ett trollspö.


Det var i augusti 2017 som Johanna Möller, 47, dömdes till livstids fängelse för mordet på sin pappa Göran Möller och mordförsöket på sin mamma Anki

Paret attackerades i deras sommarstuga utanför Arboga sommaren 2016 efter att Möller hade övertalat sin dåvarande pojkvän Mohammad Rajabi att utföra dådet, enligt domen. Här kan du läsa om hur han lever idag

Johanna Möller dömdes för "Sommarstugemordet" – blev "Arbogakvinnan"

Det så kallade ”Sommarstugemordet” är ett av Sveriges mest uppmärksammade rättsfall i modern tid, och Johanna Möller blev därefter känd som "Arbogakvinnan". 

Idag avtjänar Johanna Möller sitt straff på kvinnofängelset i Ystad, och Arbogakvinnans tid bakom lås och bom har kantats av bråk och konflikter. 

Johanna Möller anklagades för dödsorder mot mamman Anki

I början av december 2018 fick hon en varning efter att ha misstänkts utfärdat en dödsorder mot sin mamma Anki. Två medintagna hävdade att Möller hade uppmanat dem att “klippa hennes mor”. 

"Johanna Möller försöker manipulera många intagna här, och har bett en annan intagen att döda hennes mor vid muck, för 1 miljon kr!" skrev Möllers medfånge i en JO-anmälan, enligt Expressen

En polisutredning inleddes men lades ner, och Möller fick rätt i domstolen mot Kriminalvården. Hennes varning upphävdes, enligt dokument som Nyheter24 har tagit del av. 

Foto: Vilhelm Stokstad/TT

Arbogakvinnan har kontaktförbud mot sin mamma: "Obehagligt"

I mars 2019 fick Möller kontaktförbud mot mamman efter att ha skickat ett brev med "obehagligt" innehåll till henne. Kontaktförbudet har förlängts i omgångar, men det har inte hindrat Johanna Möller från att försöka.Vid flera tillfällen har Johanna Möller skickat brev till sin mamma inifrån fängelsets murar och senast i februari 2022 förlängdes kontaktförbudet. Här kan du läsa mer om Johanna Möllers relation till sin mamma

Johanna Möller får inte träffa sina brevvänner: "Manipulation"

Under våren och sommaren 2019 ansökte Johanna Möller, vid ett flertal tillfällen, om att få besök av eller ringa till personer som hon brevväxlar med. Detta då hon kände sig ensam då inga släktingar ville ha kontakt med henne. 

Men Kriminalvården nekade hennes ansökningar då hon hade ett beteende där ”manipulation av andra för egen vinning är tydlig,” enligt P4 Västmanland

Foto: TT

Johanna Möller fick inte åka till havet

Johanna Möller har, sedan hon började avtjäna sitt straff, ansökt om permissioner vid ett flertal tillfällen. Bland annat har hennes ansökan om permission att få besöka apoteket, åka till havet, köpa nagellack och gå till en optiker avslagits. Man bedömde att det fanns en hög risk att hon försöker rymma eller bli fritagen, enligt dokument som Nyheter24 tagit del av. 

Johanna Möller ansökte om DNA-kit för släktforskning i fängelset 

I slutet av 2019 ansökte Johanna Möller om att få beställa och inneha DNA-kit för släktforskning. Arbogakvinnan anförde att hon är berättigad en dräglig tillvaro, och att släktforskning var en mycket frekvent förekommande hobby som enbart innehåller "positiva moment". Men Kriminalvården beslutade att DNA-kit inte är tillåtet. 

I början av 2020 hamnade Möller återigen i blåsväder då hon inte fick ha sitt trollspö i fängelset. Möller menade att hon behövde ha sitt trollspö, då hon ville “trolla för att få tillbaka sin identitet”, något som Nyheter24 tidigare rapporterat om. Anstalten Ystad avslag även denna ansökan. 

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!