Om EU-kommissionens lagförslag går igenom kan vi i framtiden köpa vin ur tappkranar hos Systembolaget
Om EU-kommissionens lagförslag går igenom kan vi i framtiden köpa vin ur tappkranar hos Systembolaget - Foto: Martina Holmberg/TT & Stina Stjernkvist/TT

Nya lagförslaget: Köp vin ur tappkran: ”Hur mycket…”

EU-kommissionen arbetar för att främja miljön, vilket kan innebära att vi i framtiden kan komma att inhandla vårt vin i återfyllningsbara flaskor som fylls på i en tappkran.


Att främja miljön är en ständig fråga som ofta är uppe för debatt. EU-kommissionen har i åratal arbetat för att införa en ny förordning som ska styra om förpackningssektorn mot klimatneutralitet till 2050. I ett nytt lagförslag vill EU-kommissionen införa återfyllningsbara förpackningar.

Lagförslaget om att införa nya förpackningar kan tvinga det svenska Systembolaget till drastiska förändringar.

Köpa vin ur tappkran

Om förslaget går igenom så innebär det att Systembolaget måste införa återfyllningsbara förpackningar. Du kommer alltså kunna gå till Systembolaget med din flaska och fylla på den i tappkranar. 

Genom förslaget vill man styra om så att minst tio procent av alkoholförsäljningen ska vara på refill år 2030. 

– Hur mycket jag än skulle vilja att Systembolaget moderniseras och att Sverige öppnar upp för gårdsförsäljning, så har jag svårt att se Systembolaget styra om sin verksamhet till ett OKQ8 för alkohol, säger Centerpartiets EU-parlamentariker Emma Wiesner till Expressen. 

EU-kommissionens förslag ska däremot inte inkludera champagne och mousserande vin. 

Och innan något beslut fattas ska EU-parlamentet först förhandla fram sin linje och därefter ska kommissionen, parlamentet och ett råd förhandla fram en lösning som röstas fram.

Om vi kommer kunna köpa vin på refill i framtiden återstår alltså att se.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!